Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ta del av Sveriges Radios framtidsutredning

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 10.19

"Nästa decennium kommer att bli ett Big Bang för information".
"De flesta journalistutbildningar borde läggas ner eller göras om i grunden. De jobb som, studenterna utbildas till finns inte längre. Vi efterfrågar helt andra kunskaper".
"Mobilen förändrar journalistiken mer än något annat. Om du är på plats är du en journalist".
"Företag som aldrig har haft ett demokratiskt uppdrag är på väg att ta kontrollen över samhällsdiskussionen".

Så säger några av de drygt hundra personer som har intervjuats i Sveriges Radios Framtidsutredning. Det är representanter från kulturlivet, medier, webb- och mobilområdet och med utgångspunkt i bland annat intervjuerna och diskussioner på nätet är nu Sveriges Radios framtidsutredning klar. Från och med i dag börjar utredningen läggas ut för allmänheten på Sveriges Radios hemsida.

- Under våren 2011 kommer villkoren för Public Service att bestämmas för lång tid framöver. Detta sker i en omvälvande period för hela mediesamhället. Därför har vi genomfört en framtidsutredning som ett första led i en långsiktig utveckling för hela Sveriges Radio, säger Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio.

Sveriges Radios Framtidsutredning startade efter sommaren 2009. Till grund för utredningen ligger bland annat drygt hundra intervjuer, samtal med samarbetspartners, genomgångar av forskning och publikundersökningar samt material som har tagits fram av arbetsgrupper inom Sveriges Radio.

Utredningen innehåller sex områden och de läggs ut, avsnitt för avsnitt, på webben från och med i dag och drygt två veckor framöver:

- Samhällsauktoriteterna försvagas
- Mer och mer är upp till mig själv
- Tekniken blir snabbare och mer tillgänglig
- Pengarna tar nya vägar
- Mer personstyrda mediebeteenden
- Alla blir medieaktörer

Dessutom finns en beskrivning av framtida medievanor och ett antal framtidsscenarier.

- Vi hoppas att många ska vilja vara med och diskutera hur framtidens medier kommer att se ut och komma med förslag på hur utredningen kan bli bättre, i en sorts crowdsourcing på webben, säger Hanna Stjärne, som har lett arbetet med utredningen.

- Vi tror att vi är det första medieföretag i Sverige som lägger ut strategiskt arbetsmaterial på det här sättet och ber om hjälp att göra det skarpare, säger Hanna Stjärne.

Ta del av och diskutera Framtidsutredningen: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3113&grupp=11144

För mer information, vänligen kontakta:
Hanna Stjärne
hanna.stjarne@sr.se
08-784 70 71
0730-56 70 71

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
bengt.arwen@sr.se
08-784 17 59
0703-72 71 81

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".