Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1

Vetandets Värld - Diskussion istället för korvstoppning ger bättre matteelever

Publicerat fredag 4 februari 2011 kl 11.56

För mycket korvstoppning och för lite av resonemang och diskussioner på mattelektionerna. Kan det vara en orsak till att svenska elevers kunskaper i matematik blir allt sämre?

För tio år sedan låg svenska elever över medelvärdet i matematik i olika internationella undersökningar. Men i den senaste undersökningen har de svenska eleverna tappat rejält och ligger nu på genomsnittet bland OECD-länderna. Det är framförallt de lågpresterande eleverna som tappat mest.

Enligt den senaste PISA-rapporten, en rapport där elevers förmågor inom olika ämnen i 66 länder undersöks och jämförs, är den segregering som uppstått i samband med att det fria skolvalet infördes en viktig förklaring till att svenska elever tappar i rankingen.

Men professorn i matematikdidaktik vid Umeå universitet, Johan Lithner anser att de metoder som används i undervisningen är en annan viktig faktor. Matematikundervisning i Sverige består till stor del av att elever ska lära sig olika matematiska begrepp och formler utantill. Det är för lite av resonemang och problemlösning på matematiklektionerna, enligt Lithner. Det är därför som mattekunskaperna försämrats bland svenska 15-åringar. Han får medhåll i programmet av matematikläraren Lena Adolfsson som beskriver matematiklektionerna som en hastighetstävling där det gäller för eleverna att hinna med så mycket som möjligt .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".