Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturmorgon och Pelle Wickman får årets Jarl Alfredius-stipendium

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 15.59
Pelle Wickman, fotograf SVT, Lisa Henkow, producent, Lasse Willén, programledare Naturmorgon i P1, Sveriges Radio. Foto: Stina Gulander/Sveriges Radio

Årets Jarl Alfredius-stipendium tilldelas i år programmet Naturmorgon i P1, Sveriges Radio och fotografen Pelle Wickman, SVT. Utdelningen skedde vid Public Service-dagen i Stockholm tisdag 22 februari. Utdelare var Lena Alfredius, Cilla Benkö (vice vd Sveriges Radio) och Eva Hamilton (vd SVT).

Juryns motiveringar lyder:

Naturmorgon i P1, Sveriges Radio
Jenny Berntsson Djurvall, programledare, Lisa Henkow, producent och Lasse Willén, programledare.

”För att varje lördagsmorgon, oberoende av väder och vind, ge oss bilder av en levande natur som doftar, låter och är. Tjäderspel, gökotta eller forskningsrön kring granbarkborren - allt ryms naturligt i en redaktionell ambition att ge lyssnarna spänning, lust och kunskap om naturen som en helhet.”

Pelle Wickman, fotograf SVT

”För att ständigt leverera bilder som skimrar, lever och lär oss mer om vad som händer i världen och i Sverige. För att alltid på ett respektfullt och etiskt sätt ta sig nära människor och verkligheter och skildra dem med den värdighet som situationen kräver.”

Jarl Alfredius, en av de stora svenska nyhetsprofilerna, avled i mars 2009. SVT och SR utlyste ett stipendium på 60 000 kronor till hans minne. Stipendiet delas ut under tre år till en SVT eller SR-medarbetare, som har ett förhållningssätt som liknar Jarl Alfredius journalistiska gärning. Så här låter formuleringen: Jarl Alfredius drevs av ett starkt engagemang och en äkta nyfikenhet i sitt arbete. Han lade också stor vikt vid ett etiskt och respektfullt förhållningssätt till journalistik. God språkbehandling och ett passionerat intresse för nyheter, kultur och en speciell känsla för public service, kännetecknade Jarl Alfredius.

2010 år stipendiater var Olle Hägg och Elisabeth Åsbrink.

Stipendiaterna utses av en stipendiegrupp bestående av Lena Alfredius, Eva Landahl SVT, Per Yng SVT, Cecilia Bodström SR. Förslag till stipendiater kan lämnas årligen till stipendiegruppen senast den 1 november respektive år.

Pressbilder:

Pelle Wickman, fotograf SVT, Lisa Henkow, producent, Lasse Willén, programledare Naturmorgon i P1, Sveriges Radio.

http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1541766_2000_1125.jpghttp://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1530294_2000_1333.jpg

Foto: Stina Gullander, Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Hanna Dowling, tf presschef SVT
hanna.dowling@svt.se
0733-651101

Caroline Meyer Lagersparre, pressinformatör P1 Sveriges Radio
caroline.meyer@sr.se
0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".