Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Detta vill Sveriges Radio, men vad vill riksdagen?

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 12.00

Mats Svegfors, vd och Cilla Benkö, vvd, lämnade i dag in Sveriges Radios sk avsiktsförklaring – Sveriges Radio mot 2019 - till regeringen. Det är ett dokument som definierar Sveriges Radios roll i det framtida medielandskapet inför den kommande public service-utredningen.

Mats Svegfors och Cilla Benkö kommenterar avsiktsförklaringen:
– Vi står inför en mycket större förnyelse av journalistiken än vad de flesta ännu inser. I perspektivet fram mot 2020 sker en djupgående omstöpning av såväl mediestruktur som medievanor. I slutet av 2010-talet - nästa sändningstillstånd sträcker sig fram till 2019 - kommer de sociala medierna förmodligen att vara lika viktiga som traditionella medier. Finns inte etablerade medier och etablerad journalistik i samspel med sociala medier finns vi sannolikt inte alls. Det är detta vi har satt på dagordningen när vi talar om "Journalistik 3.0".

– Det krävs nu ett klart och tydligt ansvarstagande för public service från statsmakterna. Det är inte fråga om en balansakt mellan det publicistiska och det kommersiella. Det stora ansvaret är att säkra den publicistiskt drivna journalistiken i public service i en mediestruktur som i övrigt blir alltmer kommersialiserad.

– Ska Sveriges Radio fullt ut kunna delta i förnyelsen av journalistiken och mediestrukturen kan vi inte leva med den gråzonsreglering som nu gäller. Genom en särskild public servicelag bör, precis som för tryckta medier, såväl vår yttrandefrihet som utvecklingsfrihet vara klart bestämd. Genom en public servicelag kan också de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna för public service regleras.

– Ska en bred och kraftfulla samling kring public service kunna åstadkommas krävs bredd i hela den reformprocess som nu inleds i och med tillsättande av en ny public serviceutredning. I själva föreställningen om "armlängds avstånd" mellan politiken och public service ligger att public service inte är instrument för att förverkliga ett visst politiskt partis mediepolitik. Det krävs en bred parlamentarisk samverkan i hela processen: från utredningsdirektiven och utredning till den public servicepolitik som på hösten 2013 slutligen röstas igenom i riksdagen.

Några punkter ur ”Sveriges Radio mot 2019”: 

Journalistik 3.0
Under kommande år vill Sveriges Radio utveckla journalistiken på alla områden genom ökad och allvarligt menad dialog med publiken, det som Sveriges Radio presenterar som Journalistik 3.0 (www.sverigesradio.se/medieormen) Sveriges Radio vill stärka originaljournalistiken, den lokala närvaron, kulturbevakningen, utveckla nyhetsjournalistiken, bevara och utveckla den omfattande utrikesbevakningen, vara den kunnigaste musikguiden, ge unga ett public serviceutbud på deras villkor.

Dela
Sveriges Radio vill göra sitt material och utbud tillgängligt för publiken där den finns, även för dem som i framtiden väljer bort den traditionella radioapparaten och enbart använder Internet. För att lyckas nå publiken där den finns på olika sajter, öppnar Sveriges Radio för samarbeten med andra webbaktörer.

Digitalradio
Sveriges Radio vill att politikerna tar ett samhällsansvar för infrastrukturen vid en digitalisering av marknätet. Förutsättningarna är att en övergång sker utan att det inverkar negativt på nuvarande programverksamhet. Parallellsändningar måste finansieras med extra anslag och dessutom måste publiken erbjudas ett mervärde för att motiveras att köpa digitalradio-apparater t ex ett nytt utbud, fler kanaler, bättre ljud eller andra kvaliteter.

Public service-lag
De senast åtta åren har Sveriges Radio sparat 10 % av sin budget och gjort allt utvecklingsarbete inom en krympande budget. Skulle uppräkningen stanna på 2 % och kostnadsökningarna bli 3,5 %, innebär det ett gap på 395 miljoner kronor år 2019. Det kommer att hindra utvecklingen av Sveriges Radio och drabba programverksamheten.

Riksdagen måste därför utreda en public servicelag för att tillförsäkra Sveriges Radio en oberoende, stabil och långsiktig finansiering. Uppräkningen måste motsvara den kostnadsutveckling som Sveriges Radio har för att kunna behålla den omfattande och för samhället viktiga journalistik på samma nivå och med samma kvalitet som nu.

Kontrollstation
”Sveriges Radio mot 2019” är en del av det underlag som Sveriges Radio överlämnar till regeringen inför den kontrollstation som är inlagd i sändningstillståndet för perioden 2010–2013. Den uttrycker Sveriges Radios ambitioner och viljeinriktning i ett tidsperspektiv som sträcker sig fram till 2019, dvs. fram till och med de kommande sex år som nästa sändningstillstånd förväntas omfatta.

”Sveriges Radio mot 2019” finns som bilaga i detta pressmeddelande.

Pressbild
Mats Svegfors och Cilla Benkö, VD och vice VD Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/1368601_1333_2000.jpg

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
08-784 17 59
bengt.arwen@sr.se
 

För mer information
Mats Svegfors, vd
08-784 50 10
0705-937997
mats.svegfors@sr.se

Cilla Benkö, vice vd
08-784 50 17
070-537 48 51
cilla.benko@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".