Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1

Kropp & Själ – Låt smaken avgöra

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 18.00

Hör du till dem som slänger mjölken och äggen så fort de passerat bäst före datum?

I så fall är du förmodligen inte ensam. Många tror att maten blir otjänlig så fort det tryckta datumet på förpackningen infaller. I själva verket går mycket att äta betydligt längre än så, och mat för stora summor pengar slängs helt i onödan. Dagens Kropp & Själ reder ut när maten faktiskt blir dålig, vad man ska se upp med och vad man kan äta utan problem. Det gäller att använda sina sinnen för att ta rätt beslut om vad som ska i soporna. Förr fick man helt förlita sig på smaken och lukten, men har vi tappat den förmågan i och med industrins flitiga märkning?

Dessutom handlar det om varför vissa känner mer smak än andra, är det medfött eller något man kan lära sig? Den femte smaken, umami, finns i många asiatiska rätter. Vi tar reda på hur den smakar egentligen och hur man får fram den naturligt, utan att använda smakförstärkare. 

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".