Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
2011-05-05

Dags att rösta fram årets Lyssnarvärd i Sommar i P1!

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 09.00

Tio lyssnarkandidater av flera hundra har valts ut av Sommar i P1-redaktionen. Nu är det lyssnarna som bestämmer vem som sommarpratar den 20 juli genom att rösta på sverigesradio.se/sommar där det även går att lyssna på finalisternas bidrag.

Röstningen startar idag och pågår till och med 25 maj. Vinnaren presenteras 31 maj och sommarpratar den 20 juli i Sveriges Radio P1.

Här är de tio kandidaterna till Lyssnarnas Sommar 2010: 

1. Stina Bäckström - Att byta land vid 65 
”Det är kanske inte så vanligt att byta land vid 65 års ålder. Jag kom till en stad med nya torg och kvarter.  Stockholm är för mig både borta och hemma.  Men här får jag tala mitt modersmål.”

Stina bytte Helsingfors mot Stockholm när hon fyllde 65. Det var kärleken som tog henne dit. Både till en ny man och till sitt eget språk, finlandssvenskan. När hon tänker på vad som håller på att hända med synen på svenskan i Finland blir hon arg. 
Stina Bäckström är pensionär och bor numera i Stockholm.

2. Erika Svantesson –  Är hon värd att leva?
”Är hon värd att leva? Ska det skadade barnet tas bort? Ska båda tas bort? Eller ska båda få leva? I den mån de ens överlever det nödvändiga men riskabla ingreppet? Den friska kan ju stötta den sjuka, resonerar vi. Men som bekant blir det inte alltid som man tänkt sig.”

Det är en vanlig rutinkontroll med ultraljud när Erika Svantesson och hennes man får veta att fostren är i ett kritiskt skede av tvilling-till-tvilling-transfusions-syndrom, en livshotande komplikation. Genast akutresa till Hamburg för operation. På vägen drabbas den ena flickan av en kraftig hjärnblödning.

Erika Svantesson berättar om att fatta helvetiska beslut och att leva med konsekvenserna av dem. Hon är 35 år, journalist, och bor i Malmö med sin familj.

3. Rizwan Rehmtulla  - Mellan Bollywood och Trollhättan
Det är gris i köttbullarna, sa min kompis i matsalskön i tredje klass. Han log lite elakt eftersom han visste att jag inte fick äta griskött på grund av min religion. Allah, förlåt mig. Jag åt grisbullarna.

Rizwan liv har varit en ständig kamp mellan två världar. Det muslimskt indiska och det svenska. Mellan Bollywood och vardagen i Trollhättan.  Han lärde sig tidigt att hålla isär de båda världarna. Han klarade av balansgången genom att ljuga. Till slut fanns det inte längre plats för honom själv.
Rizwan Rehmtulla är 36 år, försäljare och bosatt i Göteborg.

4. Karin Åkerman - Berätterskan
Jag hade fem tvångsomhändertagna flickor i  sextonårsåldern med en bakgrund man helst inte vill veta om. Jag kunde inte nå dem. De var inte otrevliga, bara helt nollställda. Inget jag hittade på kunde väcka deras intresse.  Men så en dag fick vi frallor med sesamfrön. Sesam öppna dig, sa jag.  Och då hände något.”

Karin Åkerman var desperat och väntade bara på att terminen skulle ta slut. Inget hon gjorde kunde få eleverna på paragraf 12-hemmet att lyssna. Så kom den där dagen hon började berätta. Först sagor, sen historier ur sitt eget liv
Karin är övertygad om att vi behöver det muntliga berättandet. Men också lyssnandet.
En berättelse om att vinna värstingars hjärta med sagor.

Karin Åkerman bor i Träslövsläge utanför Varberg och är 64 år. 

5.  Monika Nyström – Han dog i mina armar
”Vår son skulle börja skolan efter den sommaren. Och vår dotter lärde sig cykla samma månad. Det var vår sjunde bröllopsdag och min man dog i mina armar. I sängen bredvid låg våra barn och sov och ur min mans vänstra öga rann en tår i samma stund som hans hjärta slutade slå.”

I oktober 2007 börjar Monika Nyströms man känna det onda i ryggen. Snart kommer beskedet om tumören och ett och ett halvt år senare är det slut. Kvar; en familj som måste överleva sorgen.

”Jag vill berätta om hur jag, under hela resans gång, ärligen har tänkt tanken att jag är lycklig och så rikt lottad i livet.”

Monika Nyström är 35 år, förskollärare och just nu student, och lever i Åkersberga med sina två barn, 8 och 6 år gamla.  Hon har också hus utanför Leksand i Dalarna där hennes gammelmorfar Per Johannes kommer ifrån.

6. Anna Luts Gustavsson –  Jag lämnar Stockholm för kossorna
”Till skillnad mot alla andra går jag emot trenden att trivas i storstaden. Jag lämnar Stockholm för kossorna. I alla fall är det det folk tror. Men det handlar om sökandet efter mina rötter. Ingen av mina förfäder har hört hemma i Stockholm, alltså gör inte jag det heller.”

15-åriga Anna Luts Gustavsson är övertygad om att man måste ha sina rötter omkring sig för att hitta sig själv. Alltså måste hon ge sig ut och leta. Med sin metod och målmedvetenhet skiljer hon ut sig från de flesta tonåringar och hon vet det.

Anna Luts Gustavsson bor i Stockholm men har starka band till både Estland och de värmländska skogarna.  Hon tillbringar somrarna i samhället Svartå utanför Degerfors i Värmland där hennes pappa växt upp.

7. Enrique Perez – Tre liv
”På några minuter är jag beredd att gå hemifrån. ’Stanna min son gå inte ut!’ säger min mor. Hon vädjar till mig med ostadig röst för hon är medveten om faran och om att det inte finns något hon kan göra. Det är första gången hon inte vet hur hon ska skydda mig. När jag säger farväl till min far får han inte fram ett ord.”

Det är dagen för militärkuppen i Chile, 11 september 1973. Och Enrique Perez lämnar sina föräldrar med en känsla av att han aldrig kommer att se dem igen. Så börjar hans långa resa, från södra Chile till Malmö. Det är också en existentiell resa som till slut ska sträcka över tre liv. Barndom. Politiskt uppvaknande och engagemang. Och livet i exil. Blir man någonsin svensk? Förblir man alltid invandrare? Hur förhåller man sig till sitt gamla hemland?

Enrique Perez jobbar på högskolan i Malmö och fortfarande, som 60-åring, är frågorna högst levande för honom.

8. Louise Agnesdotter – Din rörmokare i etern
”De stora grossisterna där rörmokare köper alla sina saker är som rörmokarnas hemliga högkvarter. Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag kom dit första gången. Där ute jagar folk som galna efter rörmokare… och här sitter de, allihop! På fredagarna får man munk. Gratis kaffe finns det hela tiden. Och biltidningar med nästan nakna damer i.” 

Som 35-åring bestämmer sig svenska Louise Agnesdotter för att omskola sig till rörmokare i Finland. Med en bakgrund som journalist, feministiska studier och forskningsbiträde vid universitetet blir hon nu en av sitt nya hemlands få kvinnliga rörmokare. Inte en siffra rätt! Utom just den att hon älskar sitt jobb.

”Visste du förresten att fjärrvärmesystemet fungerar precis som moderkakan och att borrchuck heter ”moderkaka” på finska? Det kan vara bra att känna till! Eftersom du aldrig kan veta om din finska barnmorska pratar svenska.”

Louise Agnesdotter är 38 år och har alltså numera flyttat från Uppsala till  Finland.

9. Jonas Cederling – Jag vaknade som nyfödd
”Jag cyklade omkull utan hjälm och drog på mig en hjärnblödning. Att några ynkliga bråkdelar av en sekund kan göra så stor skillnad för all framtid. Hela ens bakgrund är med ens ingenting värd. Det jag brann för tillhör inte längre mitt liv.”

Vid olyckan är Jonas Cederling 33 år. Efter några dygn i koma vaknar han upp halvförlamad, med grav hörselskada och förlorat minne. Livet som ljudtekniker och bergsklättrare är definitivt slut. Hjärnskadorna påverkar hela tillvaron. ”När jag vaknade upp var jag som nyfödd.”

Men det Jonas Cederling i Nacka, nu 41 år, också – och kanske allra mest – vill prata om är allt det han vunnit genom sina grava, men osynliga, funktionshinder.

10. Jenny Mörtsell – Vänner, hjärtekrossare
”Jag brukar undra varför det finns så få böcker och sånger och filmer som handlar om vänskap, i förhållande till hur många som handlar om kärlek menar jag. Jag tycker det är jävligt komplicerat med vänner. Att bli hjärtekrossad av en vän gör precis lika ont som att bli hjärtekrossad av en älskare, om inte mer.”

Jenny Mörtsell, 34 år, ser hur personligheten formats av dem hon en gång kallat ”min bästis”. Och när hon som vuxen flyttar till ny stad i nytt land är situationen faktiskt skrattretande lik första dagen i gymnasiet. Vem passar jag ihop med, vem kan jag lita på? Och varför sviker du mig när du säger att du är min vän?
Jenny Mörtsell är framgångsrik illustratör och bor numera i New York.

Pressbilder
De tio finalisterna
http://sverigesradio.se/press/bilder/ls/

Mer information
Ola Hemström, producent Lyssnarnas Sommar
ola.hemstrom@sr.se
08-784 20 46, 0736-73 98 00

Presskontakt
Bengt Arwén, presschef
bengt.arwen@sr.se
0703-72 71 81

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".