Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
2011-10-28

Den orättvisa skolan – storsatsning i Sveriges Radio

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 13.03
Den orättvisa skolan, 6-28 november i P1, P4 och UR. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Under november månad sätter Sveriges Radio den svenska skolan under lupp. Genom en tematisk satsning sänds ett 30-tal radioprogram i P1, P4 och UR, där både elever, föräldrar, lärare, politiker och forskare kommer till tals.

Det senaste decenniets skolstatistik talar sitt tydliga språk; den svenska skolan har minskat i likvärdighet och skillnader i resultat ökar mellan kommuner, skolor, klasser och elever. För att belysa problematiken gör Sveriges Radio en storsatsning på den svenska skolan under november månad i ett 30-tal olika program.

– Skolan är Sveriges största arbetsplats och i hög grad politiskt sprängstoff, säger Ylva Mårtens på Sveriges Radio P1, som tillsammans med Mårten Arndtzén är projektledare för satsningen. Den utveckling som statistiken visar på är oroväckande och med den här satsningen hoppas vi kunna uppmärksamma den svenska skolans problem och utmaningar.

Först ut är Kaliber som sänds 6 november kl. 12.00, och som gått igenom Skolinspektionens granskningar av 70 kommuner under 2010 för att få en bild av hur pass ojämlik den svenska skolan är.


Även Radioteatern är med i satsningen och bjuder på tolv korta hälsningar från två skolor i Skamsund och Fagervik.

– Det är satiriska, drastiska skildringar från den svenska skolans korridorer, toaletter och materialrum, berättar Mårten Arndtzén, projektledare för satsningen på Sveriges Radio.


Följande program ingår i satsningen:

Kaliber, Tendens, Mitt i Musiken, Obs, Vetenskapsradion Historia, Vetandets värld, Språket, UR:s Skolministeriet och Bildningsbyrån, Barnen, P1 Morgon, Kino, Kulturradion K1, Kulturnytt, Nya Vågen, Naturmorgon, Kosmo, Människor & Tro, Radiokorrespondenterna, Meny, Kulturradion Klassikern, Dokumentären, Talkshowen, Studio Ett, Publicerat, Radioteatern, Ekot och Radioföljetongen. Dessutom bidrar SR:s reporternätverk med ett s.k. realtidsgräv som kommer att sänds i P4 och Ekot.


Besök satsningens hemsida för mer information:
sverigesradio.se/denorattvisaskolan


Pressbilder

Den orättvisa skolan, 6-28 november i P1, P4 och UR.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/1961570_2000_1334.jpg


För mer information, vänligen kontakta:

Ylva Mårtens, producent
ylva.martens@sverigesradio.se
070-690 90 62

Mårten Arndtzén, producent
marten.arndtzen@sverigesradio.se
0708-70 28 89

Caroline Meyer Lagersparre, pressinformatör P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".