Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1

1900-talet x 3

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 16.04
En författare, en filosof, en filmregissör som alla tre sysslat med historien, med moral och val. Foto: Anneli Dufva/Sveriges Radio

En författare, en filosof, en filmregissör som alla tre sysslat med historien, med moral och val. Tre porträtt i tre program av Anneli Dufva.

Onsdagen den 3 juli 18.15 i P1

Författaren  Agneta Pleijel.

”Detta är ju konstens fält – vad är människan?”

Agneta Pleijel, född 1940 i Stockholm, kulturskribent, poet, författare och dramatiker, sedan många år en av de tongivande rösterna i den svenska kulturella offentligheten.

Hon har skrivit om både Rosa Luxemburg, Alexandra Kollontaj och Sonja Kovalevskij, om det svenska 50-talet, om Polen, om sig själv, om politik och livsfrågor. Och hon har ofta rört sig i det sargade 1900-talets Europa i sina verk.

Hör henne om skapandets villkor, om att förhålla sig till historien, om kvinnorollen och kärleken.

Torsdagen den 4 juli 18.15 i P1

Filosofen Hanna Arendt

”Jag måste förstå”

Hannah Arendt, född 1906 i Tyskland, död 1975 i New York, sade hellre att hon sysslade med politisk teori än kallade sig filosof. Hon var en  judisk europe i exil, en modern amerikan, en intellektuell och kvinna.

I år är hon aktuell på nytt genom filmen Hannah Arendt, regisserad av Margarethe von Trotta. Den fokuserar på den tid i början av 60-talet då Hannah Arendt bevakade rättegången mot nazisten Adolf Eichmann i Jerusalem. En bevakning som sedan blev till boken Den banala ondskan – Arendts mest omdiskuterade verk.

Arendt är både kontroversiell och hyllad idag.

Hör von Trotta om Arendt, samt röster både ur samtiden och arkiven om hennes betydelse som tänkare.

Fredagen den 5 juli 18.15 i P1

Filmregissören Margarethe von Trotta

”Jag föddes som statslös, dotter till en ogift mor, vilket ju gör en till främling i alla länder, men också hemma överallt”

Margarethe von Trotta, född 1942 i Tyskland, numera bosatt i Paris, har i sina filmer konsekvent undersökt det europeiska 1900-talet. Hon har gjort film om Rosa Luxemburg, om  tysk terrorism på 70-talet, om ariska kvinnor gifta med judiska män under andra världskriget och nu senast om Hannah Arendt.

Hör henne, från hemmet vid Montmartre, om drivkrafter, fördomar och filmande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".