Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Det delade Sverige” – reportageserie om segregation och utanförskap avslutas i Växjö

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 12.18
"Det delade Sverige". I Andersberg i Halmstad har grannsamverkan gjort att tryggheten ökat. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio

Torsdag 13 juni och fredag 14 juni avslutas Sveriges Radios omfattande reportageserie ”Det delade Sverige” med en skildring av segregationen i Växjö. Reportagen hörs och debatteras i P1-morgon, Studio Ett och P4 Extra. Hela reportageserien – som påbörjades hösten 2012 – finns också att höra på sverigesradio.se.

Sedan i höstas har Studio Ett:s Katarina Gunnarson och Ekots Marcus Eriksson skildrat ett kluvet Sverige i ett stort antal reportage som sänts i Ekot, P1-morgon och Studio Ett. De har visat hur utanförskapet och arbetslösheten statistiskt sett ofta är värre i de mindre städernas utsatta bostadsområden – att det inte längre bara handlar om storstädernas förorter.

– Vi började inte yrvaket bevaka de här frågorna natten det brann på Husby torg, utan flera månader tidigare. Vi har besökt djupt segregerade bostadsområden i städer som Katrineholm, Eskilstuna, Borlänge, Linköping, Borås och Halmstad. Och efter att ha lyssnat på människors sorg och frustration är vi inte ett dugg förvånade över att det kastats sten och bränts bilar även i de här bostadsområdena de senaste veckorna, säger Katarina Gunnarsson och Marcus Eriksson.

Fakta ur reportageserien (specialbeställd statistik från SCB samt andra rapporter):
● I bostadsområdet Skäggetorp i Linköping tillhörde 33 procent av de unga mellan 20 och 25 gruppen NEET (unga som varken arbetar eller studerar)
● I Araby i Växjö tillhörde 41 procent av de unga mellan 20 och 25 NEET-gruppen
● I Lagersberg i Eskilstuna bodde 87 procent av barnen i familjer som levde på socialbidrag
● I Borås går allt färre barn med svensk bakgrund i de utsatta områdenas skolor, det har nu vuxit fram utpräglade ”svensk-skolor” och rena ”invandrar-skolor”
● I Andersberg i Halmstad har man haft de högsta ohälsotalen i landet, där har man dock lyckats vända den nedåtgående spiralen genom kommunala satsningar och grannsamverkan.

Lyssna på hela serien Det delade Sverige samt en introduktion till serien: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programId=4507

Förhandslyssna
För förhandslyssning på de torsdagens och fredagens reportage, kontakta eva.sahlin@sverigesradio.se

Pressbild:
I Andersberg i Halmstad har grannsamverkan gjort att tryggheten ökat. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2873559_968_648.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Katarina Gunnarsson, reporter Studio Ett
katarina.gunnarsson@sverigesradio.se

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".