Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
2013-06-14

EBU öppnar ERT:s nyhetssändningar

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 10.42
Sveriges Radios vd Cilla Benkö är medlem av EBU:s styrelse. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Efter ett beslut av EBU:s styrelse, där Sveriges Radios vd Cilla Benkö ingår, blev det återigen möjligt för grekiska satellitabonnenter att kunna ta del av det grekiska public service-företaget ERT: s nyhetskanal NET.

– EBU arbetar nu på två fronter. Det första är att påverka regeringen att starta sändningarna igen, det andra är att bistå vid en omstrukturering av public service i Grekland, om den grekiska regeringen så önskar, säger Cilla Benkö.

Fram till i går var sändningarna endast tillgängliga via en live stream på EBU:s webbplats. Men EBU-ingenjörer har genomfört en lösning för att återutsända ERT:s signal via EBU:s markstation i Aten.

På eftermiddagen i går kunde ERT:s nyhetsprogram som produceras i studion i Thessaloniki, trots regeringens beslut att upphöra med verksamheten, åter sändas ut till grekerna.

I går skickades också ett brev till premiärminister Antonis Samaras, undertecknat av mer än 50 public service-företag i Europa med krav på att omedelbart öppna sändningarna från ERT och som beskriver det som nu har hänt som både odemokratiskt och oprofessionellt.

Tidigare har EBU:s president Jean-Paul Philippot och direktör Ingrid Deltenre skrivit ett öppet brev till premiärminister Samaras där de betonar vikten av att ändra beslutet.
– Public service media and their independence from Government lie at the heart of democratic societies.

Pressmeddelande EBU öppnar ERT:s nyhetssändningar http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/ebu-puts-shelved-greek-member-er.html

Uttalande från Public Servicebolagen till den grekiska regeringen.
http://www3.ebu.ch/cms/en/sites/ebu/contents/news/2013/06/50-directors-general-of-PSM.html

Cilla Benkö är vd för Sveriges Radio och ledamot i EBU:s styrelse (Executive Board) sedan tre år tillbaka och representerar den nordiska synen på public service. Hon har haft en aktiv och viktig roll i EBU:s arbete med public service nya värdegrund som beslutades förra året utifrån EBU-uppdraget och Sveriges Radios utvecklingsarbete.

Pressbild:
Cilla Benkö. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2480093_2000_1333.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".