Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programtips P1

Söndag 23 november i Gudstjänsten: ”Jag kommer tillbaka”

Publicerat tisdag 11 november 2014 kl 14.28
Slottskapellet Jönköping. Foto: Tommy Hvitfeldt/ Hvitfeldt produktion
Slottskapellet Jönköping. Foto: Tommy Hvitfeldt/ Hvitfeldt produktion

Kl. 11.03

Överst i altartavlan i Slottskapellet i Jönköping syns tranor , flyttfåglar som symboliserar “jag kommer tillbaka”, alltså en uppståndelsesymbol. Det är en mycket annorlunda altartavla som är gjord av framlidne professtorn och konstnären Sven Ljungberg, Ljungby. Han har utgått från sin egen trädgård, men har också plockat in djur som har ett symbolvärde i Bibeln.  Temat i gudstjänsten utgår från kyrkans altartavla.

Trumpetaren Per-Åke Wennerberg har tillsammans med pianisten Rolle Pettersson besökt ett sjuttiotal kyrkor och medverkat vid musikgudstjänster där altartavlorna har varit i centrum under rubriken ”Altartavlan i ord och ton”. Altartavlan i kyrkan är alltid i centrum. Den finns där och fångar ögat. Men det är sällan den används som utgångspunkt för hela gudstjänsten. Inspirationen till de båda musikernas tolkningar av altartavlor kommer från just Slottskapellet där Per-Åke en gång satt under en begravningsgudstjänst och fängslades av symboliken i altartavlan. Medverkar gör också församlingens prost Hans Boeryd tillsammans med solisten Nina Åkerblom Nielsen. Hon är sångerska, pianist, kompositör, textförfattare och arrangör.

Mer om altartavlan
Sven Ljungbergs altartavla i Slottskapellet bygger på hans egen trädgård. Där har han målat in djur som symboliserar trosbegrepp bl a i Bibeln. För att nämna några av djuren så dödar igelkotten ormen som är ondskans symbol. Snäckan, i vilken snigeln sover sin vinter­sömn, är en symbol för graven och uppståndelsen. Bofinken är sjä­len som njuter Paradisets fröjder. Rödhaken drog ut taggarna i Kristi törnekrona och fick därför sin röda bröstfläck. Jungfru Marie Nyckelpiga är en Mariasymbol. Gräshoppan är ett gam­malt beprövat medel mot onda ögat. Gråsparven symboliserar fattigdomen. Bina symboliserar hopp, oskuld, uppståndelse och odödlighet. Hackspetten är bönefågeln som inte förtröttas i sitt hackande. Ugglan är visheten och göken är egoismen, trolösheten. Flyttfågeln trana betyder ”Jag kommer till­baka” - alltså en uppståndelsesymbol. 

Om Slottskapellet

Slottskapellet, beskrivs ofta som en av Jönköpings vackraste byggnader, och uppfördes redan år 1694. Ritningarna till kapellet gjordes av dåvarande landshövdingen i Jönköping, Erik Dahlberg. Kapellet byggdes som en planutformning likt ett grekiskt kors. Under senare delen av 1800-talet genomfördes en grundlig renovering av kapellet varvid tre tillbyggnader gjordes: vapenhus i norr och söder, samt sakristia i öster. Kapellet utgör även jordfästningskapell för Dunkehalla kyrkogård. 1991 totalrestaurerades kapellet med ny färgsättning, ny altarmålning och ny tornprydnad. Det är ett litet och intimt kapell med plats för 100 personer.

Tekniker Lennart Nilsson, Magnus Walfridsson.

Producent Karin Malmsten Sveriges Radio Jönköping.

Pressbild
Slottskapellet Jönköping. Foto: Tommy Hvitfeldt/ Hvitfeldt produktion
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3438941_2048_1280.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".