Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 151202

ÄLSKADE TONSÄTTARE AV VÅR TID – NIELSEN, LIGETI OCH BARTÓK

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 09.00
Juraj Valcuha. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Juraj Valcuha. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Radiosymfonikerna har tidigare framfört två av Carl Nielsens tre större konserter. Med Nielsens sista konsert, Klarinettkonserten,  avslutar Radiosymfonikerna årets Nielsen-serie som uppmärksammar Nielsens 150 års jubileum. De tre tonsättarna Nielsen, Ligeti och Bartók var influerade av sina länders folkmusik. Den 10-11 december framförs de tre tonsättarnas verk av Radiosymfonikerna under ledning av Juraj Valčuha och med orkesterns soloklarinettist Andreas Sundén i Nielsens klarinettkonsert.

György Ligeti, Carl Nielsen och Bela Bartók var alla tre provokativa för sin tid på grund av deras tonartsöverskridande konserter. Ligetis romanska konsert förbjöds på grund av ett alltför dissonant tonspråk. Carl Nielsens klarinettkonsert omtalades som trollbesläktad och Bartóks musik liknades vid en tryckluftsborr av en recensent på 1930-talet. Idag uppfattas deras musik som en del av den klassiska musiktraditionen och förekommer ofta i olika konsertprogram.

De tre Nielsen konserterna med Sveriges Radios Symfoniorkester spelas in för att senare ges ut på CD.

Interplay Fredag kl 18.30

OM KONSTEN ATT NJUTA Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet, har blivit en kunskapsspridare för studerande och allmänhet inom kemins område. Han utforskar kemins ljusa sida och våra upplevelser kring mat, musik, kärlek och konst. 

Ulf Ellervik har skrivit boken  Njutning: berättelser om kärlek, känslor och kemi. För några år sedan belönades han med Pi-priset för sitt manus till boken Ond kemi: berättelser om människor, mord och molekyler. Pi-priset är ett litteraturpris för svensk populärvetenskap som utdelas av Kungliga Vetenskapsakademien i samarbete med Fri Tanke förlag.  2012 var han sommarpratare i P1:s Sommarprogram.  

PROGRAM
Torsdag 10 december 18:00 
Fredag 11 december 19:30  (18.30 Interplay)

Sveriges Radios Symfoniorkester
Juraj Valcuha dirigent 
Andreas Sundén klarinett 

LIGETI: Concert românesc 
NIELSEN: Klarinettkonsert 
BARTÓK: Konsert för orkester

Konserten direktsänds i Sveriges Radio P2 fre 11 december

För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta Inger Söderholm, tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".