Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2015-12-08

Jonna Jaguar - nyskrivet jullovsdrama för unga av prisbelönta dramatikern Paula Stenström Öhman

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 09.15
Unga Radioteaterns jullovsdrama Jonna Jaguar. Lilja Östervall Lyngbrant spelar Jonna. Foto: Mattias Ahlm, ill: Matilda Ruta/Sveriges Radio.
Unga Radioteaterns jullovsdrama Jonna Jaguar. Lilja Östervall Lyngbrant spelar Jonna. Foto: Mattias Ahlm, ill: Matilda Ruta/Sveriges Radio.

Jonna är elva år och upplever inte riktigt världen som andra gör. Ibland blir det panikkaos i skallen av alla intryck – och det är då det händer. Jonna förvandlas till en blå jaguar… Bakom Unga Radioteaterns nya jullovsdrama står årets Henning Mankell-stipendiat Paula Stenström Öhman, som både skrivit och regisserat. Premiär i P1 måndag 28 december.

I årets jullovsdrama Jonna Jaguar får vi följa med in i elvaåriga Jonnas huvud. När kaoset tar över förvandlas hon till en blå jaguar som kan springa fort fort, bort från allt som är jobbigt. Men jaguarer kan bli farliga om de pressas för hårt… En ödesdiger helg blir Jonna av misstag lämnad ensam hemma i stan. Plötsligt är hon efterlyst av polisen! Vad var det egentligen som hände?

– Jonna är en speciell, fantasifull och frihetslängtande flicka som försöker navigera i vuxenland. Det är ett äventyr där barnens mod och solidaritet i slutet segrar över de vuxnas oro och dubbelmoral, säger Paula Stenström Öhman.

Om Paula Stenström Öhman På sin meritlista har Paula Stenström Öhman pjäser som kritikerrosade People respect me now, Hon finns inte med på fotografiet och Materia. Hon tilldelades nyligen det prestigefyllda Henning Mankell-stipendiet för sina pjäser med motiveringen: "Hon lyckas, med sina verk av högsta konstnärliga halt, göra teatern angelägen."
Paula är också en av initiativtagarna till ”Vi gör vad vi kan” som hjälper människor på flykt.

Om Lilja Östervall Lyngbrant
Jonna spelas av Lilja Östervall Lyngbrant, 11 år, från Knivsta. Lilja har även en av huvudrollerna i Sveriges Radios julkalender Månsaråttan, och hon har tidigare spelat in rösten till den animerade filmen Lea och skogspiraterna.

I övriga roller hörs bland andra Sara Turpin, Oscar Thunberg och Ardalan Esmaili. Med specialskriven musik av Saemundur Grettisson aka Nya Sampan och ljuddesign av Lena Samuelsson.

Sändningsdatum: Jonna Jaguar sänds måndag 28 december till torsdag 31 december kl. 09.15-09.30 i P1. Serien sänds även på söndagar kl. 10.45-11.00 i P4 med start 3 januari. Jonna Jaguar kommer också att finnas i appen Sveriges Radio Play.

Unga Radioteatern är en del av Barnradion. På sverigesradio.se/barnradion och i appen Sveriges Radio Play finns många olika program för barn i åldern 3-13 år.

Pressbilder:
Unga Radioteaterns jullovsdrama Jonna Jaguar. Lilja Östervall Lyngbrant spelar Jonna. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio. Illustration: Matilda Ruta.
Pressbild 1

Pressbild 2

Pressbild 3

För mer information, vänligen kontakta:
Frida Derwinger, Unga Radioteatern
frida.derwinger@sverigesradio.se
073 712 48 08

Maria Lekteus, pressansvarig Barnradion
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 231 45 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".