Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2015-12-15

Radioteaterpremiär: Staffan Westerberg möter Strindberg i lekfullt hemtjänstdrama

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 08.00
Radioteatern ”Damen från hemtjänsten eller Till Damaskus”. Staffan Westerberg och Maria Sundbom. Foto: Kacper Sarama/ Luleåfotograferna
Radioteatern ”Damen från hemtjänsten eller Till Damaskus”. Staffan Westerberg och Maria Sundbom. Foto: Kacper Sarama/ Luleåfotograferna

I Staffan Westerbergs pjäs ”Damen från hemtjänsten eller Till Damaskus” utspelar sig ett möte mellan en åldrande man som tror att han är Strindberg och hemtjänstbiträdet Carina. Det är en berättelse om åldrandet men också en ömsint historia om oväntad vänskap över generationsgränserna och om teaterns möjlighet att öppna nya världar. Den sänds söndag  3 januari i P1.

Pjäsen börjar i det som för Carina är ett rutinbesök i mängden av behovstörstande åldringar och utvecklar sig till en teaterlek kring Strindbergs pjäs ”Till Damaskus” där dröm, verklighet och teater flyter samman alltmer. Idén till föreställningen fick Staffan Westerberg genom att studera hemtjänstpersonalen hemma i sin lägenhet.


– Jag har alltid följt min egen ålder, säger Staffan Westerberg. När jag var yngre gjorde jag barnteater och nu är jag ju i hemtjänståldern.

Staffan Westerberg, som skrivit flera texter i relation till Strindberg förhåller sig fritt till ”Till Damaskus”.

 – Pjäsen är ett lustfyllt fadersmord med stor kärlek och Strindbergs vandringsdrama finns ändå där som fond, säger Staffan Westeberg.

Trion bakomföreställningen, Staffan Westerberg, Martin Rosengardten och Maria Sundbom, har tidigare arbetat med en varmt hyllad scenversion av samma pjäs på Uppsala Stadsteater. Benjamin Quigley står för den specialkomponerade musiken.

Pjäsen inleds med ett samtal  mellan skådespelarna Staffan Westerberg och Maria Sundbom samt Radioteaterns producent Camilla Blomqvist.

”Damen från hemtjänsten eller Till Damaskus” sänds söndag 3 januari kl. 20.03 i P1, och finns därefter för lyssning på webben och i appen Sveriges Radio Play.

Manus: Staffan Westerberg efter August Strindberg
Medverkande: Staffan Westerberg och Maria Sundbom
Regi: Martin Rosengardten
Musik: Benjamin Quigley
Ljuddesign: Bjarne Johansson
Programassistent: Helene Juntti
Producent: Camilla Blomqvist, Radioteatern Luleå 

Mer om Radioteatern
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=965

Pressbild
Radioteatern ”Damen från hemtjänsten eller Till Damaskus”. Staffan Westerberg och Maria Sundbom. Foto: Kacper Sarama/ Luleåfotograferna
http://sverigesradio.se/sida/images/1191/3617965_2048_1152.jpg

http://sverigesradio.se/sida/images/1191/3617964_1152_2048.jpg

För mer information, intervjuer och förhandslyssning, vänligen kontakta
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
08-784 71 13, 0730-70 25 00

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".