Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2015-12-22

Sveriges Radios kompositionsbeställningar 2015 – 18 nya verk i olika genrer

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 10.21
Lisa Nordström, en av de kompositörer som Sveriges Radio har beställt ny musik av. Foto: James Whitmore
Lisa Nordström, en av de kompositörer som Sveriges Radio har beställt ny musik av. Foto: James Whitmore

Sveriges Radio är en av Sveriges största beställare av nyskriven musik inom genrerna nutida konstmusik, jazz och folk- och världsmusik. 2015 har Sveriges Radio lagt 18 kompositionsbeställningar som under kommande säsonger kommer höras i P2 och i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen. Bland de nya kompositionsbeställningarna märks ett radiofoniskt verk av elektronika-artisten och ljudkonstnären Lisa Nordström, en harpkonsert av finska Kaija Saariaho och ett körverk av Carl Unander-Scharin.

– Det finns ingenting så spännande som ny musik. Att Sveriges Radio fortfarande efter sina första 90 år fortsätter att beställa musik av svenska tonsättare är en självklar del av public service-uppdraget och en av de roligaste delarna av mitt jobb. Självklart beställer vi lika mycket musik av män som kvinnor, det är Sveriges Radios bidrag till ett jämställt musikliv, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef Sveriges Radio Musik/Berwaldhallen.

Sveriges Radios Symfoniorkester har under 2015 beställt en harpkonsert av finska tonsättaren Kaija Saariaho (en sambeställning med Suntory Hall, Tonhalle Orchestra, Finnish Radio Symphony Orchestra och HR Symphonieorchester), en dubbelkonsert för violin och kontrabas av Britta Byström, en pianokonsert av Albert Schnelzer, ett kammarmusikstycke av Andrea Tarrodi och en ”Peace Symphony” för kör och orkester av Johannes Jansson.

Radiokören har under 2015 lagt beställningar på ny musik av tonsättarna Carl Unander-Scharin, Nana Forte, Elise Einarsdotter (verket ”I Carry Your Heart” som uruppfördes i samband med Radiokörens 90-års firande), Paula af Malmborg Ward och Lera Auerbach.

P2 Sveriges Radio har dessutom lagt följande kompositionsbeställningar:

  • En stråktrio till Trio ZilliacusPerssonRaitinen av tonsättaren Madeleine Isaksson som kommer uruppföras hösten 2017 på Konserthuset i Stockholm.
  • Radiofoniskt verk av musikern och ljudkonstnären Lisa Nordström.
  • En jazzkomposition av musikern och kompositören Nils Berg till Jazzkatten 2016.
  • En elektronisk live-komposition av tonsättaren Maria W Horn till evenemanget P2 Art’s Birthday Party 2016 på Södra Teatern. 
  • En komposition av sångerskan och musikern Aida Nadeem till Folk- och Världsmusikgalan 2016.
  • Ett kammarmusikverk till kammarensemblen Norrbotten NEO av den slovenske tonsättaren Matej Bonin som vann kompositionstävlingen International Rostrum of Composers 2014.
  • Ett kammarmusikverk till kammarensemblen Gageego! av tonsättaren Klas Torstensson.
  • Ett stycke för saxofon och elektronik av tonsättaren Lars-Gunnar Bodin som uruppfördes under festivalen Sounds of Stockholm i november 2015.

För mer information, vänligen kontakta:
Robert Stjernberg, vik pressansvarig
robert.stjernberg@sverigesradio.se  
073-712 43 98

Anna-Karin Larsson, områdeschef Sveriges Radio Musik/Berwaldhallen
anna-karin.larsson@sverigesradio.se
08-784 18 12

Erik Mikael Karlsson, ansvarig kompositionsbeställningar P2
erik_mikael.karlsson@sverigesradio.se
040-666 55 32

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".