Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 16-01-12

Nu utses 2016 års solistprisvinnare

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 09.00
Elna Carr (violin), Christopher Hästbacka och Sebastian Stevensson. Foto: Mikael Grönberg och Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

På lördag den 16 januari utses årets solistprisvinnare i Berwaldhallen. Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling och Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker som delas ut vartannat år. Vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor vardera. Årets vinnare av Solistpriset blir P2:s artist under 2016 - 2017. Finalen genomförs med Sveriges Radios Symfoniorkester och direktsänds i P2.

Under hösten har flera hundra musiker provspelat till Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier. Från dessa har 16 kandidater nominerats. Bland de 16 sökande har tre solister gått vidare till finalen av Solistpriset 2016.  De tre finalisterna är stockholmaren Christopher Hästbacka (piano), Elna Carr (violin) från Ängelholm och Sebastian Stevensson (fagott) från Sigtuna.

- Vi från Berwaldhallens sida är mycket glada över samarbetet kring Solistpriset. Sveriges Radios Symfoniorkester får här en möjlighet att ge unga solister en skjuts i karriären, vilket vi ser som en viktig investering för framtiden, säger Helena Wessman, konserthuschef Berwaldhallen.

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt, från 2016, Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik.

Tävlingen är nationell och riktar sig till musiker och sångare som är i slutet av en högre musikutbildning eller precis har påbörjat sin karriär. För vinnaren ingår utöver prispengarna, en turné arrangerad av Musik i Syd och ett framträdande som solist med Göteborgs Symfoniker under nästföljande säsong.

 
De tävlande finalisterna:

Sebastian Stevensson, fagott Sebastian Stevensson är uppväxt i en musikerfamilj i Sigtuna. Han har studerat för Knut Sönstervold på KMH i Stockholm och Ole Kristian Dahl i Mannheim. Sebastian har arbetat som solofagottist vid bland annat Norska Operan, Kungliga Filharmonikerna, Münchner Philharmoniker och är sedan 2012 solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester.

Elna Carr, violin Elna Carr är uppvuxen i en folkmusikerfamilj i Hjärnarp, Skåne. Sin utbildning har hon från KMH – Edsbergs slott i Stockholm, Musikkonservatoriet i Köpenhamn och Royal Collage i London. Elna är främst engagerad som kammarmusiker, men också som orkestermusiker med kontrakt i Danska Radions Symfoniorkester.

Christopher Hästbacka, piano Christopher Hästbacka är född och uppvuxen i Stockholm och har, både som kammarmusiker och solist, framträtt på ett stort antal scener i och utanför Sverige. Christopher har studerat för bland andra Ann-Sofi Klingberg, Stefan Bojsten, Mats Widlund och Jan Eyron. Christopher är utbildad vid KMH och Edsbergs slott.

Om P2:s Artist: Sedan 2014 blir vinnaren av Solistpriset också P2:s Artist under följande två år. P2 spelar in och sänder konserter och gör minst en studioinspelning med P2:s Artist och tillsammans med P2:s beställningsverksgrupp får artisten beställa och uruppföra minst ett verk. P2:s Artist deltar dessutom i EBU:s solisttävling New Talent i Bratislava. Under 2014–2015 var pianisten David Huang P2:s Artist.

Jury för tävlingen är violasten Johanna Persson, klarinettisten Karin Dornbusch,  violasten Eriikka Nylund och oboisten Bengt Rosengren med dirigenten och kompositören B Tommy Andersson som ordförande.

 
SOLISTPRISET 2016 FINAL 
Lördag 16 januari 2016 15:00

Sveriges Radios Symfoniorkester
Jaime Martín, dirigent
David Huang
, piano (tidigare vinnare av Solistpriset 2014)

De tre finalisterna är:
Sebastian Stevensson fagott (Sigtuna)
Elna Carr violin (Ängelholm)
Christopher Hästbacka piano (Stockholm)

SIBELIUS:  Violinkonsert d-moll
WEBER: Fagottkonsert F-dur
RACHMANINOV: Pianokonsert nr 2 c-moll
MOZART: Rondo för piano och orkester D-dur

 
För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta Inger Söderholm, tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".