Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2016-01-18

Ung kompositör gör debut i Berwaldhallen

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 09.00
Jacob Mühlrad. Foto:

Den 28 januari ges Jacob Mühlrads uruppförande Silent Prayer i Berwaldhallen. Jacob Mühlrad, 24 år, har tidigare fått sina verk uppförda på bland annat Kungliga Operan, Musikaliska och Konstakademin. Verket Silent Prayer blir Mühlrads debut i Berwaldhallen och är beställt av Sveriges Radios Symfoniorkesters solofagottist, Fredrik Ekdahl.

- Silent Prayer är komponerat utifrån en ceremoniell dramaturgi, en gudstjänst. Fagottens roll är att predika, tala i tungor och sjunga. Precis som i en judisk gudstjänst, så växlar man under ceremonins gång mellan olika böner. Silent Prayer, även kallad ”den heliga bönen” läses tyst eftersom den är så helig. Jag har inspirerats av ljudbilden som bildas i en synagoga när man kollektivt läser bönen ”tyst” tillsammans och hur det låter, säger Jacob Mühlrad.

Mühlrad har bland annat studerat för tonsättare som Sven-David Sandström och Pär Lindgren samt komponerat musik för exempelvis Staffan Scheja, musiker ur Kungliga Filharmonikerna, Radiosymfonikerna och Radiokören.  

Verket kommer att uruppföras i Berwaldhallen den 28 januari efter ordinarie konsertprogram och ges även i Sveriges Radio Studio 2 den 1 februari,  som en del av Berwaldhallens "Chamber Unplugged”-serie . Silent Prayer är en Berwaldbonus efter konserten Tjajkovskijs Pathétique.

KONSERT PROGRAM

TJAJKOVSKIJS PATHÉTIQUE
Torsdag 28 jan kl 18 och Fredag 29 jan kl 19.30
Sveriges Radios Symfoniorkester
Daniel Harding, dirigent
Frank-Peter Zimmermann violin 
 
IVES: Three Places in New England
M LINDBERG: Violinkonsert nr 2(uruppförande)
TJAJKOVSKIJ: Symfoni nr 6, Pathétique

Berwaldbonus

SILENT PRAYER
Torsdag 28 januari kl 20.30
Fredrik Ekdahl, fagott
Christian Svarfvar, violin
Eriikka Nylund, viola
Johannes Rostamo, cello

Silent Prayer är finansierat av Kjell och Märta Beijers stiftelse. Verket är skrivet för solofagott och stråktrio. 

 
För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta Inger Söderholm,tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".