Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2016-04-21

Nya korrespondenter – Margareta Svensson i Sydeuropa och Johan-Mathias Sommarström i Mellanöstern

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 11.32
Margareta Svensson. Sveriges Radio.
1 av 2
Margareta Svensson. Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
Johan-Mathias Sommarström. Sveriges Radio.
2 av 2
Johan-Mathias Sommarström. Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm

Nu är det klart att Margareta Svensson blir Sveriges Radios nya korrespondent i Sydeuropa med stationering i Paris. Johan-Mathias Sommarström blir ny korrespondent för Turkiet och Mellanöstern med stationering i Istanbul.

Margareta Svensson var Sveriges Radios Afrikakorrespondent mellan 2007 och 2010. Hon har sedan dess varit utsänd reporter under ebolaepidemin i Liberia, och har även rapporterat från bland annat Frankrike, Finland och Polen.

– Det känns väldigt roligt att få välkomna Margareta Svensson tillbaka till korrespondentuppdraget, säger Ekots utrikeschef Ginna Lindberg. Margareta kombinerar det personliga berättandet med bred utrikeskompetens. Hennes erfarenheter som Afrikakorrespondent är enormt värdefulla i det mångfacetterade och intensiva uppdraget som Sydeuropakorrespondent.

I bevakningsområdet som Sydeuropakorrespondent ingår i första hand Frankrike, Italien, Spanien och Portugal men även rapportering från Nordafrika.

– Frankrike är en av världens största ekonomier och Italien ser ut att gå mot mer stabila regeringar. Men under senare tid har terrorism och migrationsfrågor, av naturliga skäl, dominerat rapporteringen från de här länderna. Jag hoppas kunna förmedla en variation av bilder och röster om det som händer och hur människor lever i de länder som jag ska bevaka framöver och jag ser mycket fram emot att få göra det, säger Margareta Svensson.

”Världens mest spännande jobb”
Så beskriver Johan-Mathias Sommarström korrespondentjobbet för Mellanöstern och Turkiet. Han har under flera år bevakat Mellanöstern och händelserna kring det som kallades ”den arabiska våren” och vikarierat som korrespondent flertalet gånger.

– Sällan har händelseutvecklingen i Mellanöstern påverkat Europa och omvärlden så mycket som den gör nu. Det är viktigare än någonsin att vi fortsätter att vara på plats för att visa både vardagen och skeenden för människor i regionen, säger Johan-Mathias Sommarström.

– Johan-Mathias Sommarström har förmågan att komma nära de människor han möter i sina reportage. Han förmedlar berättelser och förklarar sammanhang i en globaliserad värld genom kunnig och lyhörd journalistik, och jag är mycket glad över att han nu blir vår nya korrespondent för Turkiet och Mellanöstern, säger Ginna Lindberg.

Både Margareta Svensson och Johan-Mathias Sommarström tillträder de nya tjänsterna den 1 september. Nuvarande korrespondenter i Sydeuropa respektive Mellanöstern, Beatrice Janzon och Katja Magnusson, börjar då som utrikesreportrar på Ekot i Stockholm.

Mer om Margareta Svensson
Hon var Afrikakorrespondent 2007-2010, har varit utsänd reporter under ebolaepidemin i Liberia och har rapporterat från bland annat Frankrike, Finland och Polen. Senast har hon jobbat som reporter på Ekot samt reporter och producent på Ekots fördjupande program Studio Ett och Godmorgon, världen! Tidigare har hon varit reporter och producent på Kulturredaktionen, på P4 Västerbotten, P4 Västernorrland och P4 Sörmland.

Mer om Johan-Mathias Sommarström Började på den lokala P4-sporten i Dalarna 1989, har sedan dess jobbat på flera lokala kanaler, bland andra Gävleborg och Stockholm, innan han kom till Ekot år 2000. Johan-Mathias Sommarström har under flera år bevakat Mellanöstern och händelserna kring ”den arabiska våren”, vikarierat som korrespondent i Mellanöstern flertalet gånger men även i London. Han bevakade revolutionen i Tunisien på plats, liksom krigen i Libyen, Syrien, Gaza och terrorgruppen IS avancemang i norra Irak. Han tog bilden på ”pojken som ville bli journalist”, i hemmagjord skyddsväst gjord av sopsäckar under Gazakriget 2014.

 

Pressbilder:

Margareta Svensson.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Johan-Mathias Sommarström.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

För mer information, vänligen kontakta:

Ginna Lindberg, utrikeschef ginna.lindberg@sverigesradio.se  
08-784 50 00

Eva Sahlin, PR- & presschef eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".