Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2016-05-02

RADIOKÖREN SJUNGER GUBAJDULINA, POULENC OCH TAVENER

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 09.00
Radiokören. Foto: Kristian Pohl.
Radiokören. Foto: Kristian Pohl.

Radiokören sjunger Gubajdulinas Solsång under ledning av Peter Dijkstra. Tonsättaren Sofia Gubajdulina har uppmärksammats för sin blandning av nya ljud och speltekniker och är tillsammans med Tavener och Poulenc tre av tonsättarvärldens giganter på körmusikens område. Två av verken har Den helige Franciskus som gemensam nämnare, medan två av dem har tillkommit tack vare två världscellister. 

Samtidigt som Gubajdulina uppmärksammas för sin speciella klangvärld, har hon en djup respekt för kulturella traditioner. Solsång bygger på den helige Franciskus välkända bön, som hon har tillägnat den ryske cellisten Rostropovitj. I hans personlighet såg Gubajdulina en kraft som hon associerade till sol, solljus och solenergi. Solsång är skrivet för cello, slagverk, celesta och kammarkör, där instrumenten har en framträdande roll. Gubajdulina har försökt att behandla körstämmorna mycket återhållsamt, nästan hemlighetsfullt och lägger uttrycket hos cellon och slagverket.  Sofia Gubajdulina erhöll Polarpriset 2002 och är medlem i Kungliga Musikaliska Akademien.

Interplay: Godheten på undantag Dagens interplaysamtal har sin utgångspunkt i den helige Franciskus Solsång, som Radiokören sjunger, med temat Godheten på undantag. Varför framställs ondskan som spännande och dramatisk och godheten som naiv och ointressant? Hur förhåller man sig till människor som begår genuint onda handlingar och vilka är motkrafterna till det vi kallar ondska? Författaren och journalisten Anita Goldman och chefspsykiatern Svante Bäck samtalar om Godheten på undantag med utgångspunkt i den Helige Franciskus Solsång.

LÖRDAG 14 MAJ Interplay
Godheten på undantag 14:00
Anita Goldman och Svante Bäck
Moderator
: Tithi Hahn, journalist och programledare för Människor och tro i P1

Lördag 14 maj 2016 kl 15.00 Konsert
Radiokören hyllar Gubajdulina med Solsång 
Radiokören
Peter Dijkstra 
dirigent
Jakob Koranyi cello
Michael Engström celesta
Mats Nilsson slagverk
Anders Haag slagverk

TAVENER: Svyati
POULENC: Quatre petites prières de Saint François d'Assise GUBAJDULINA: Sonnengesang

 
För mer information och beställning av biljetter/bilder kontakta
Inger Söderholm,tf pressansvarig Berwaldhallen, tel. 0709-969599. inger.soderholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".