Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2016-05-12

Min flykt – angelägna dokumentärer och berättelser i Barnradion

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 10.00
Min flykt i Barnradion: Dokumentärer av Amanda Glans.
Min flykt i Barnradion: Dokumentärer av Amanda Glans. Foto: Amanda Glans

Den senaste tiden har det kommit många barn från hela världen till Sverige. Hur var resan hit och vad tycker barnen om det nya livet i Sverige? Det är några av frågorna som Barnradion ställer i en ny dokumentärserie om barn för barn, producerad av den prisbelönta dokumentärmakaren Amanda Glans. Dessutom sänder Barnradion nya uppläsningar av böcker på temat flykt. Premiär 23 maj i Barnradion.

I minidokumentärserien Min flykt i Barnradion följer Amanda Glans barnen Enola, Roham, Mohammad, Fatou och Hareth. De kommer från olika länder och har erfarenheter som skiljer sig åt – men resan till Sverige har de gemensamt. Detta är den första säsongen av Min flykt i Barnradion. Amanda Glans kommer att följa barnen över flera års tid.

– Barnens berättelser om flykt är så otroligt viktiga att lyfta fram. När dom berättar sin egen historia så möts det svåra och det alldeles nära och alldagliga. Att i gummibåten på Medelhavet först somna för att du är så trött, och sedan vakna av att du får vatten i ansiktet när båten håller på att kantra. Sättet dom berättar gör att jag får komma nära på ett så väldigt speciellt sätt, säger Amanda Glans, dokumentärmakare.

Barnradion belyser även temat flykt ur en litterär synvinkel, genom att sända nya uppläsningar av Veronica Salinas Resan, Rose Lagercrantz Den långa, långa resan, Flykten av Francesca Sanna och Sabelles röda klänning av Marina Michaelido-Kadi. Berättelserna handlar bland annat om att sakna sin mormor, att känna sig ensam men också om att lära sig ett nytt språk och få nya kompisar i det nya landet.

Som uppläsare hör vi Gizem Erdogan, aktuell som skådespelare på Stadsteatern i Göteborg. Nyskriven musik av göteborgsmusikern Amina Hocine ackompanjerar berättelserna.

Sändningstider i P4:
Min flykt i Barnradion: Resan, sänds 23/5 kl. 18:43-18:55
Min flykt i Barnradion: Den långa, långa resan (del 1), sänds 24/5 kl. 18:43-18:55
Min flykt i Barnradion: Den långa, långa resan (del 2), sänds 25/5 kl. 18:43-18:55
Min flykt i Barnradion: Sabelles röda klänning, sänds 26/5 kl. 18:43-18:55 Min flykt i Barnradion: Flykten, sänds 27/5 kl. 18:43-18:55

Min flykt i Barnradion: Dokumentärer, sänds 30/5-3/6 kl. 18:43-18:55

Alla program på temat Min flykt i Barnradion kommer även att finnas i appen Sveriges Radio Play och på sverigesradio.se/barnradion

Pressbilder:
I minidokumentärserien Min flykt i Barnradion följer Amanda Glans barnen Fatou, Roham, Hareth, Enola och Mohammad.
Pressbild 1
Foto: Amanda Glans

Amanda Glans, dokumentärmakare.
Pressbild 2
Foto: Milja Rossi.

Amina Hocine har skrivit musiken till Min flykt i Barnradion.
Pressbild 3
Foto: Mai Nestor

Min flykt i Barnradion: Resan, Den långa, långa resan, Flykten, Sabelles röda klänning.
Pressbild 4 
Foto: Sveriges Radio

Gizem Erdogan, skådespelare, läser Den långa, långa resan för Barnradion. Foto: Bodil Johansson.
Pressbild 5

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, pressansvarig Barnradion
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 712 32 21

Linda Belanner, samordnare Barnradion
linda.belanner@sverigesradio.se
070 981 68 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".