Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programtips P1

Torsdag 9 juni i Pyramiden: Går det att lära gamla hundar twittra?

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 11.43
”Det är inte så svårt, gör så här!” 32-årige Jon Carlestam jobbar i datorbutik och instruerar gärna sina äldre kunder.
1 av 2
”Det är inte så svårt, gör så här!” 32-årige Jon Carlestam jobbar i datorbutik och instruerar gärna sina äldre kunder. Foto: Lars Mogensen/Sveriges Radio
För pensionerade Mariam Abu-Iseifan är datorn och tekniken en nödvändig länk till hennes syster och släkt i Libanon. Foto: Lars Mogensen/Sveriges Radio
2 av 2
För pensionerade Mariam Abu-Iseifan är datorn och tekniken en nödvändig länk till hennes syster och släkt i Libanon. Foto: Lars Mogensen/Sveriges Radio

Kl. 10.35-11.00
Teknik och internet är inget för äldre. Det är en gammal myt som upprepas ofta, inte minst på landets arbetsplatser. Det innebär att den seniora arbetskraften ofta exkluderas när ny teknik och nya datorprogram introduceras.

– Du ska ju snart gå i pension, så det tjänar väl inget till att utbilda dig, hörs inte sällan.

Men behöver man verkligen förstå hur teven, datorn eller telefonen funkar för att använda den?

De senaste tre åren har tillgången till internet för äldre ökat. Av de pensionärer som använder internet surfar drygt 60 procent av männen och drygt 50 procent av kvinnorna varje dag, enligt SCB.

Med sociala medier är det lättare att följa vad barn och barnbarn gör – tekniken vidgar världen. Samtidigt utestängs en stor grupp äldre från en rad samhällsfunktioner för att de vare sig har dator eller internetuppkoppling.

I programmet möter vi Mariam Abu-Iseifan, som ringer släkten i Beirut via Skype och reporter Lars Mogensen besöker en datorkurs för äldre. Vi ställer oss också frågan varför teknik för seniorer är så fult designad?

Britt Östlund, professor i teknisk vårdvetenskap vid KTH i Stockholm och Lunds universitet, diskuterar en förlegad syn på 65-plussarnas förhållande till tekniken men också den utestängning som drabbar alla som inte har lust att skaffa smartphone och digitala konton.

Bakom mikrofonerna, programledaren Agneta Nordin och Karen Söderberg, pensionerad journalist.

Pyramiden sänds torsdagar kl. 10.35-11.00 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".