Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressinbjudan 2016-11-10

Välkommen till prisutdelningen av Sveriges Radios lyrikpris 2016

Publicerat torsdag 10 november 2016 kl 08.00
Nominerade
1 av 4
Alla författarna till de nominerade böckerna till Sveriges Radios lyrikpris 2016. Kollage: Sveriges Radio
De nominerade böckerna till Sveriges Radios lyrikpris 2016. Kollage: Sveriges Radio
2 av 4
De nominerade böckerna till Sveriges Radios lyrikpris 2016. Foto: Jannie Flodman/Sveriges Radio
Sveriges Radios lyrikpris 2016. Jury: Bakre raden: Jörgen Lind, Petter Lindgren. Främre raden: Ann Lingebrandt, Marie Lundqvist, Lena Birgersdotter ordförande, Per Engström. P1 Sveriges Radio.
3 av 4
Sveriges Radios lyrikpris 2016. Jury: Bakre raden: Jörgen Lind, Petter Lindgren. Främre raden: Ann Lingebrandt, Marie Lundquist, Lena Birgersdotter ordförande, Per Engström. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Thomas Jennefelt. Foto: Privat
4 av 4
Thomas Jennefelt. Foto: Privat

Fem diktsamlingar har nominerats till Sveriges Radios lyrikpris 2016. Vinnaren kommer att presenteras vid en prisceremoni i samband med Stockholms internationella poesifestival. Under kvällen får publiken höra Jörgen Linds ”Vita Kommun” tonsatt av Thomas Jennefelt samt lyssna till stycken ur årets nominerade diktsamlingar. Evenemanget direktsänds från Scalateatern i Stockholm tisdag 22 november kl. 19.00 i P1 och P2.

Under kvällen uruppförs Sveriges Radios beställningsverk: Thomas Jennefelts tonsättning av Jörgen Linds ”Vita Kommun”, fjolårets vinnare av Sveriges Radios lyrikpris. Sångerna framförs av Jakob Högström (baryton), Mats Bergström (gitarr), Cecilia Zilliacus (violin) och Katia Raitinen (cello).

De nominerade författarna kommer att finnas på plats för intervjuer efter prisutdelningen.

Dag: Tisdag 22 november
Tid: kl. 19.00-20.00
Plats: Scalateatern, Wallingatan 32-34, Stockholm

Pressackreditering: anmälan till Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1 angelika.vaskevitch@sverigesradio.se

Prisceremonin direktsänds i P1 och P2 och programleds av Marie Lundström från Lundströms bokradio.

Nominerade till Sveriges Radios lyrikpris 2016:

"Djupa kärlek ingen" av Ann Jäderlund  nomineras för att den glasklart och kontrastrikt speglar livets skörhet och brutalitet och låter oss skymta det outgrundliga. I ett bländande ljus lodar poeten mörkret, ser häggen slå ut i dödens skugga och blottar begärens djup. Det är en svindlande vacker och klangfull dikt som förtätar sinnesintrycken, förskjuter perspektiven och skärper blicken för alla nyanser av vitt.

"Anteckningar om hö" av Birgitta Lillpers nomineras för att den i ett organiskt, musikaliskt flöde sätter ljuset på tillvarons sårbarhet. Djupt rotad i ett landskap och en jordens praktiska kunskap rör sig dikten gränslöst mellan det förgångna och det pågående och gräver upp övergivna erfarenheter ur glömskan. Med en oförliknelig språklig sensibilitet förmår poeten i skenet av den akuta förgängligheten fånga såväl höets som livets rikedom.

"Stoft" av Lars Norén nomineras för att den i en fjäderlätt andning virvlar upp varats damm och aska och låter orden falla med en självklar fullkomlighet. Här är kärleken en smärtfylld nåd på mänsklighetens bussfärd mot Hades och vardagens spröda glädje lyser som glimrande bloss mot historiens avgrundsmörker. Med en svart glöd borrar sig dikten in mot intigheten, märkvärdigt levande i dödens överskuggande närvaro.

"Handbok att bära till en dräkt" av Catharina Gripenberg nomineras för att den med en sällsynt språklig vighet guidar oss till ett barndomslandskap där allt är möjligt. På sidor späckade med föremål och förmaningar släpper poeten lekfullt loss orden, inventerande de yttre och inre rummen med en molande melankoli i botten. Här vrids och vänds på existensens sömmar så sprudlande nyfiket att vi ser tingen med nya ögon.

"Kajak" av Pär Hansson nomineras för att den paddlar mot horisonten med sinnena på helspänn och en vision om alltings gemenskap hägrande på andra stranden. Med en öm blick på allt som finns nära färdas poeten mot de större insikterna och låter dikt och kropp bli ett. Människa och natur, språk och motiv smälter fullödigt samman i en porlande lyrik präglad av vattenglitter, lövsus och vajande vass.

Om Sveriges Radios lyrikpris
Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958 för ett författarskap som idag hör till 1900-talets allra främsta. Prissumman är på 50.000 kronor.

2016 års Lyrikpris-jury:
Per Engström, poet, kritiker i bland annat Kulturnytt
Jörgen Lind, poet och Lyrikpristagare 2015
Ann Lingebrandt, kritiker
Marie Lundquist, poet, översättare, kritiker (tidigare Lyrikpristagare) Petter Lindgren, poet, kritiker
Lena Birgersdotter, producent Dagens Dikt (ordförande)

Pressbilder:
2016 års Lyrikprisnominerade böcker. Foto: Jannie Flodman/Sveriges Radio

Alla författarna till de nominerade böckerna till Sveriges Radios lyrikpris 2016. Kollage: Sveriges Radio

2016 års Lyrikpris-jury. Bakre raden: Jörgen Lind, Petter Lindgren. Främre raden: Ann Lingebrandt, Marie Lundquist, Lena Birgersdotter ordförande, Per Engström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tonsättaren Thomas Jennefelt. Foto: Privat

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P1
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".