Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept Sveriges Radio P4 Kronoberg
Drycker

Svalkande drycker

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 10.56
1 av 5
Läskande drinkar. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
2 av 5
Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
3 av 5
Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
Kakor till drinken. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
4 av 5
Kakor till drinken. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
Skål och glad sommar önskar Erik och Jocke. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio
5 av 5
Skål och glad sommar önskar Erik och Jocke. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio

Västergatans kock Erik Måneld mixar några drinkar att svalka sig med i sommar och till det klassiska engelska kakor.

SOMMAR!!!

Just nu kanske det inte verkar särskilt varmt, men jag lovar er, snart svettas vi som bara den och orkar inte göra något mer än en sallad, en snabb och lätt en. Det som är riktigt viktigt och behövt en riktigt varm och behövd sommardag, det är något gott, och KALLT, att dricka!

Och kanske något att knapra på..

Häng med nu, för nu blir det många recept…

Barley Water

En klassiker när krocketmatchen blir för långrandig.(det blir den ju nästan alltid)

ca 3 liter
1/2 dl korn, hela eller krossade
1 l vatten
3 citroner
1/2-1 dl socker
2 l vatten

Koka korngrynen i vattnet i ca 30 minuter. Borsta citronerna väl i varmt vatten. Skala dem. Lägg skalen samt socker i en bunke.

Koka upp 2 liter vatten och häll det kokande över ingredienserna i bunken.

Häll korngrynsblandningen i bunken och låt svalna.

Pressa juicen ur citronerna. Häll den i bunken. Sila drycken och förvara den kallt.Servera barley water väl kylt och gärna med isbitar.

Licuado de leche

En klassisk mjölkdrink, men den låter så god med detta namn.

2 ½ dl mjölk
2 msk socker
2 dl färsk frukt av önskat slag, traditionellt banan och cantaloupemelon, men gärna lite jordgubbar också..

Mixa allt tills det är mycket slätt och fint. Sila genom en finsil för att ta bort eventuella frön och bortglömda bitar. Servera kallt!

CocosHorchata

En mycket svåruttalad sydamerikansk törstsläckare som smakar lika gott som den låter.

5 dl vitt ris
1 liter vatten
2, 5 dl cocosmjölk
2 tsk mald kanel
2 dl socker

Skölj riset och låt det ligga i blöt i vattnet i 45 minuter. Rinn av noga och mixa i en mixer tills det är ganska finfördelat. Häll i en skål tillsammans med kokosmjölk, kanel och 1,5 liter ljummet vatten. Låt stå i en timme. Häll blandningen genom en fin sil och rör ihop med sockret tills det har löst upp sig. Kyl. Servera med många isbitar gärna med lite kanel på toppen.

Agua Preparado de Limon Rallado

Ett långt namn på en kort dricka, som är fin för sig självt som sommartörstsläckare, men som också blir en bra bas till Jockes Mojito eller varför inte frysa in i isbitar och lägga i drickan.

8 stycken lite omogna limefrukter
2 till 2 ½ dl socker, ljust eller mörkt beroende på färgtycke
1 liter vatten
4 myntablad

Skala det yttersta gröna skalet från limen, blanda med vattnet och myntabladen som du mosat lite lätt och låt det stå och dra i minst en timme, i kylskåpet är bra så slipper du kyla senare. Dela de skalade limefrukterna och krama ur dem ordentligt i en skål, blanda ihop med det övriga. Sila vattenblandningen genom en handduk eller mycket fin sil och krama ur ordentligt, vi vill ha med så mycket smak som möjligt. Blanda i sockret och rör om tills det har löst upp sig. Servera med isbitar eller som föreslaget ovan.

Lite Tilltugg är alltid trevligt.

Lite klassiska engelska kakor kanske?

Ginger Snaps

2 dl vetemjöl
50 gram smör
½ dl socker
½ tsk mald ingefära
en nypa torkade limeskal som du smular i
¼ tsk bikarbonat
1 tsk vitvinäger
2 msk sirap
en nypa salt

Blanda alla ingredienser förutom bikarbonat, vinäger och smör och sirap.

Nyp ned smöret. Tillsätt sirapen och blanda runt.

Lägg bikarbonaten i en kopp och häll över vinägern. När det bubblar ordentligt, blanda ned i det övriga.

Forma till små bollar, kanske 25 stycken, lägg på smord plåt, tryck till så mycket som du känner för och grädda i 182 grader i 15 till 20 minuter.

Aldrig törstig mer.

Tycker

Erik måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".