Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept Sveriges Radio P4 Kronoberg

Lax på flera sätt

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 09.43
1 av 2
Rökt laxtartar med palsternackspure och sockersaltad gurka. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Lime och passionsmarinerad lax med mild senapskräm och krispigt bröd. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 2
Lime och passionsmarinerad lax med mild senapskräm och krispigt bröd. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Ia Ahlsgård lagar två förrätter på lax, men det går bra med röding och sik också.

Rökt laxtartar med palsternackspuré och sockersaltad gurka

till 4 port behövs cirka:

150 g kallrökt lax
50 g färsk lax
½ msk dijonsenap
1 msk honung
2 msk rapsolja
salt
peppar
1 knippe dill
1/4 gurka
1 msk socker
1 cm pepparrot
1 st palsternacka
1 msk smör
2 dl grädde

Tärna ner laxen i fina bitar, blanda rökt och färsk. Smaka upp med lite senapsmarinad som du gör av:

Dijonsenapen, honung, salt, peppar och oljan, rör i dillen. Palsternackan ska läggas i en panna och svettas först så det får en "karamellfärg", dra sedan ner värmen till cirka 1-2 på plattan, lägg i grädden så det täcker, spänn över plast över grytan och låt grytan stå på plattan gärna i flera timmar. Mixa allt sedan till en fin puré, smaka av med salt.

Strimla gurkan i önskad form och ta bort kärnorna, strö på 1 del socker 1 del salt. Låt ligga en stund och gotta till sig.

Arrangera laxen, gärna på ett knäckebröd med lite smak, palsternackspurén och gurkan, riv pepparrot över.

Lime och passionsmarinerad lax med mild senapskräm och krispigt bröd

Cirka 4-6 port

300 g lax
3 st lime
2-3 st passionsfrukt
1,5 dl creme fraiche
½ msk dijonsenap
½ msk honung
salt och peppar
dill, gräslök
rödlök
Lite gott bröd
100 g klarat smör

Gör en marinad på:

2-3 st lime( riv skalet och pressa saften)
½ dl vatten
3 msk socker
½ msk salt
lite svartpeppar

Blanda allt.

Skiva laxen i ca 5 mm skivor. Häll över lagen och låt stå och dra ca 1 timma.

Creme fraichen vispas och smakas upp med senap och honung, samt flingsalt.

"Klara" smöret och använd bara det" klarade".

Stek rivet bröd sakta tills det fåt gyllenbrun färg.

Arrangera på tallrik.

Tag upp laxen ur lagen och torka av den. Gröp ur passionen och häll över saft och kärnor. Strö på finstrimlad rödlök. Dill och hackad gräslök.

Arrangera med senapskrämen och brödet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".