Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept Sveriges Radio P4 Kronoberg

Mat att njuta av på utflykt

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 09.06
1 av 4
Mat att duka upp på picknicken. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Bondsallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 4
Bondsallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Smördegspaj. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 4
Smördegspaj. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Tomat- och paprikasoppa. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 4
Tomat- och paprikasoppa. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Bondsallad kombinerad av Emelie Detterskog, Tomat- och paprikasoppa,  Smördegspajer med pumpa, vitlök, dragon och citron. Perfekt mat att äta på en picknick.

Bondsallad

vitkål
spetskål
romansallad
gula tomater
persilja
hårt stekt bacon
vita bönor

Dressing

4 äggulor
olivolja
dijonsenap
vinäger

Börja med att skära eller riva sönder kålen och salladen i önskad storlek. Skär likaså ner tomaterna. Blanda allt till salladen utom bacon i en stor skål.

Lägg äggulorna i en bunke och börja hälla på oljan ( det skall göras som en majonnäs).

Häll på så mycket olja så att den fortfarande är "rinnig". Smaksätt med vinäger och senap.

Lägg alltsammans i en skål och rulla runt salladen i så mycket dressing som du vill ha, knäck över baconen och ta dig en tugga.

Tomat och paprikasoppa

2 röda spetspaprikor
6 tomater
grönsaksbuljong
1 gul lök
2 klyftor vitlök
salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Dela tomaterna, paprikorna, vitlöken och den gula löken och lägg alltsammans på en plåt. Rosta detta tills paprikorna har blivit lite svarta och det luktar gott.

Häll ner allt i en gryta och slå på grönsaksbuljong så att det täcker, koka samman en stund och mixa sedan och njut en smula. Gott till är en klick yoghurt.

Smördegspajer

4 rektanglar smördeg
1 liten pumpa
olivolja
salt och peppar
1 näve dragon
1 klyfta vitlök
1 citron

Sätt ugnen på 180 grader. Skär pumpan i små bitar och lägg på en plåt, på med salt och peppar och in i ugnen tills den är mjuk.

Låt pumpan svalna något innan du börjar jobba med den. Hacka dragonen, riv citronskalet och vitlöken och bland detta med olivolja.

Lägg pumpan omlott på smördegsplattorna och sätt in ugnen. De är färdiga när smördegen "puffat" till sig och fått färg. Så fort dem kommer ut ur ugnen så penslar du på den smaksatta oljan och smakar på härligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".