Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept Sveriges Radio P4 Kronoberg
Västergatan - Recept

Vårdessert och sparrisrätt

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 09.28
1 av 4
Kallskänkan Ia Ahlsgård
Ia Ahlsgårds vårrätter
2 av 4
Ia Ahlsgårds vårrätter
Kardemummapannacotta med rabarberconsume och biskvier
3 av 4
Kardemummapannacotta med rabarberconsume och biskvier
Vit sparris med burre blanche och stenbitsrom
4 av 4
Vit sparris med burre blanche och stenbitsrom

Västergatans egen kallskänka Ia Ahlsgård lagar smårätter med vårkänsla och får våra smaklökar att dansa kring kardemummapannacotta och mandelbiskvier.

Vit sparris, med burre blanche och stenbitsrom

Skala sparrisen och bryt av den träiga biten

Blanchera i rikligt med vatten, salt och socker

Burre blanche

2 finhackade schalottenlökar

1½ dl vitt vin

½dl fiskfond

1dl grädde

Ca 150g smör

Salt och peppar

citron

Svetta löken till genomskinlig konsistens på svag värme, häll i vin och reducera ner till hälften. Häll i fonden och grädden. Låt reducera igen. Montera till sist ner smöret.  Smaka av med salt peppar och citron. Klar att servera!!

Servera direkt till den varma sparrisen och klicka gärna lite stenbitsrom till.

Kardemummapannacotta med rabarberconsume och biskvier 4 port

325g grädde

175g mjölk

100g socker

1tsk stött kardemumma

5g gelatin

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, koka upp grädde och mjölk med socker och kardemumma

låt stå och dra en stund. rör ner gelatinet! Sila

Häll i önskad form (eftersom den är rätt så lös så är ex ett glas utmärkt)

Consume

300g rabarber

150g socker

2msk vitt vin

Vatten så det täcker

Tvätta rabarberna noga, skär dem i småbitar, lägg allt i en kastrull och fyll vatten så det täcker, koka upp och gärna ett lock på så att det inte reducerar ner för mkt. Låt ligga så allt är sönderkokt! Sila av så saften blir klar använd gärna en silduk till det. Låt kallna!

Mandelbiskvier

100g mandelmassa

50g socker

25g äggvita

Riv mandelmassan fint, vispa samman allt. Spritsa små toppar med spritspåse och tyll. Grädda i 170 grader tills gyllene färg!

Servera pannacottan med consumen och biskvierna! Njut!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".