Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept Sveriges Radio P4 Kronoberg
Förmiddag i P4

Ia:s somriga paj och dessert

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 08.14
1 av 5
Paj med chevre ooch potatis. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Läckra bruchetta med honungsyoghurt och jordgubbar. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
2 av 5
Läckra bruchetta med honungsyoghurt och jordgubbar. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Ett "rädisland" med "jord" i form av krispigt brödkross. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
3 av 5
Ett "rädisland" med "jord" i form av krispigt brödkross. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Ia Alsgård lägger yoghurt på bröden. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
4 av 5
Ia Alsgård lägger yoghurt på bröden. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
Ia Alsgård har plockat ätbart ogräs och blommor från sin trädgård. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio
5 av 5
Ia Alsgård har plockat ätbart ogräs och blommor från sin trädgård. Foto: Anne Marchal/ Sveriges Radio

Ia Ahlsgård gjorde under måndagen en storstilad comeback i radioköket och bjöd på getostpajen som passar perfekt på buffébordet. Det blev blancherade rädisor orginellt serverade som ett rädisland och till dessert en blommig jordgubbsbruschetta. Smaklig spis!

Potatis och getostpaj            

Böjra med att sätta ugnen på 200grader

Degen:

3,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågkross
50 g smör
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Blanda samman allt till en deg, kavla ut och klä en pajform.                          

Granskottshonung:                                                                                                                                      
2-3msk honung
Några mortlade späda granskott (eller rosmarin)

Fyllning:

1kg färskpotatis( kokas inte helt klar)
300g chèvreost
5 ägg
5dl mjölk
Rosmarin, salt och peppar efter smak.

Täck botten med skivad potatis. varva med osten och häll över äggstanningen.

Baka av i ca 35-40 min eller till innertemperaturen är 83-85 grader

Ringla honungen över pajen.

Rädislandet

Blanchera rädisor

Stek rivet rågbröd hårt eller torka det

Arrangera med kallpressad olivolja, bröd och örter

Blommig jordbubbs- bruscetta

Grilla en skiva gott, vitt bröd
Gnid in den med citronskal
4dl naturell yoghurt alt turkisk youghurt
1msk honung, massor av blommor och blad,

Hacka örterna och blanda med yoghurten, låt stå och dra gärna några timmar, sila sedan bort örterna

Varva jordgubbar och yoghurt på bruschettan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".