Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Anna Järvinen och The Amazing!

Publicerat onsdag 18 mars 2009 kl 16.25
1 av 2
Anna Järvinen. Foto: Jh Engström.
The Amazing. Foto: Jh Engström.
2 av 2
The Amazing. Foto: Jh Engström.

Det började med att det å ena sidan fanns Granada, å den andra sidan Dungen. Men av en lycklig slump korsade indiepopbandet från Stockholm sina vägar med det säregna folkpop-projektet från landet, och sen dess har de gamla medlemmarna i Granada gått hand i hand med folk från det löst sammansatta Dungen-kollektivet.

På måndag i P3 Pop får du stifta bekantskap med två av produkterna av ett av de mest kreativa svenska popmötena de senaste åren, Anna Järvinen och hennes nya, Dungen-producerade album ”Man var bland molnen”, och The Amazing, ett nytt band med medlemmar hämtade från de båda i teorin kanske lite olika banden, som i praktiken visat sig ha så mycket gemensamt!

Anna Järvinen kände länge att varje låt hon skrev var den absolut första. Därför blev framgångarna med debutalbumet ”Jag fick feeling” från 2007 en gigantisk överraskning, hon hade ju själv inte trott att hennes låtar var något särskilt alls. Men det tyckte Sveriges, och Nordens, församlade rockkritiker och skivköpare. Anna fick något så ovanligt som en försäljnings- och kritikerframgång i ett och det vanliga vardagslivet som heltidsarbetande småbarnsmamma förvandlades till en pop- och mediekarusell.

Ur tröttheten och kaoset föddes ”Man var bland molnen”, en skiva bland annat om att våga stå upp för sig själv och om att kärleken kanske inte är så fin som man vill att den ska vara. För poduktionen svarar Gustav Ejstes, mer känd som Dungen. På måndag möter du Anna i en lång intervju om allt som hänt sedan den snudd på chockartade debuten.

The Amazing började egentligen bara som lite låtar som gamle Granada-medlemmen Christoffer Gunrup skrev på egen hand, utan något särskilt mål i sikte. Men efter en serie oförutsedda händelser ledde det till inte bara ett mycket löst sammansatt band utan också ett album. Tillsammans med Reine Fiske, bland annat gitarrist med just Dungen men som också hörs i exempelvis Träd, Gräs och Stenar och The Guild, har Christoffer satt ihop ett kollektiv som kommit och gått under en utdragen inspelning. En inspelning som involverade både två olika trummisar och speciella förhållningsregler kring hur de vokala inslagen i The Amazings musik skulle spelas in.

Är du nyfiken på det, och på nya låtar med The Amazing som aldrig tidigare hörts i radio, då lyssnar du på P3 Pop på måndag.

Dessutom: premiär för låtar från El Perro del Mars nya album Love is not pop!

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.