Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina...

Läs chatten med Fredrik Wadström från 2009.

Publicerat torsdag 16 juli 2009 kl 14.02

Den 16 juli 2009 chattade lyssnarna med SR:s Moskvakorrespondent Fredrik Wadström. Läs alla frågor och svar här!

Carl-Henrik Gus:Vid Sovjetunionens fall var det få som längtade tillbaks till det gamla. Idag hörs allt fler röster om en längtan tillbaks till den gamla ordningen. Många har ju fått det ganska knapert, speciellt de gamla. Utan pengar i dagens Ryssland är ganska svårt. Men i sin längtan tillbaks, är man då beredd att acceptera brödköer, litet varuutbud, risk att åka fast om man tänker fel, förbud mot utrikesresor mm? Kanske ett billigt pris för dem som hamnat i ekonomins bakvatten?
Fredrik Wadström:Problemet är förmodligen att de som längtar tillbaka till sovjettiden inte har kunnat utnyttja den nya tidens fördelar. De har inte råd att resa utomlands, de måste handla mat i de enklaste och billigaste butikerna eller på marknaden, de har inte pengar att köpa konsumtionsvaror som nu finns tillgängliga. Fast jag undrar också om de är beredda att ge upp det nya samhället för en total återgång till det gamla.
Ewa Martony:Hur är inställningen till Georgien nu när 1årsdagen efter kriget närmar sig? Jag har arbetat i Georgien 1g per år sedan 05 och har många georgiska kontakter och vänner där. Senast var jag där i mars-april i år. De oroar sig mkt för den ryska basen som ligger så nära gränsen och så nära Tblisi.
Fredrik Wadström:Den ryska inställningen till Georgien är ganska komplicerad. Många ryssar längtar efter georgiskt vin som det sedan flera år är importförbud på. Det finns en väldigt positiv syn på georgier som människor. Men den nuvarande georgiska regimen ses som ett hot i maskopi med USA. Överhuvudtaget är det amerikanerna som oftast anklagas för att ha förstört relationerna mellan Ryssland och Georgien.
Moderator:Hej! Vi är redan igång med chatten med Fredrik Wadström. Det var många som ringde in och mejlade till programmet. Vi försöker därför även hinna svara på några utav de frågorna här!
Göran:Det vore intressant att höra vad vanliga ryssar har för matvanor.Är det ett folk som lagar mat av råvaror eller köper man halvfabrikat liksom i väst. Som vegetarian är jag givetvis intresserad av att höra om man äter vegetariskt. Det enda jag vet om rysk mat är piroger och rödbetsoppa.
Fredrik Wadström:Jag lever ju själv i Moskva och där har folk allt mindre tid att laga mat. Det blir mycket halvfabrikat eller t o m helfabrikat. Och restauranger och caféer är ofta fulla även så här under den ekonomiska krisen. Men den äldre generationen lagar fortfarande mycket mat själva, inte minst de som har ont om pengar. Soppor, piroger och majonäsrika sallader är vanligt till vardags. Däremot bakar väldigt få eget bröd. Det är så billigt att köpa eftersom det subventioneras av staten så det är nästan ingen som tycker att det är värt att baka själv.
Anna:Vart ligger Rysslands finaste badstränder?
Fredrik Wadström:De populäraste badstränderna ligger i Sotji vid Svarta havskusten men där blir det allt dyrare i takt med utbyggnaderna inför vinter-OS 2014. Många ryssar åker gärna till Krim i Ukraina eller till estniska och lettiska badorter vid Östersjön. Fast det billigaste och mest populära alternativet är nog idag Turkiet för många ryska badturister.
Jonas:Hej Hur ser det ryska ledarskapet ut när vi skriver 2009? Är myten att det ska vara "en stark man som leder" och tydliga strukturer mer aktuell än någonsin? Eller för man en debatt i samhället om andra ledarskapsformer? Finns det ett intresse efter ett mer inspirerande/ lyssnande ledarskap och platta organisationer?
Fredrik Wadström:'Den starke ledaren' är något som sitter så djupt sedan så många hundra år att det nog inte kommer att ge vika än på ett tag. Det finns ju också en utbredd uppfattning att många problem har berott på ett svagt ledarskap. T ex att det kaotiska 90-talet var ett resultat av Boris Jeltsins svaga ledarstil. Eller att Ukrainas ekonomiska kris är en följd av att presidenten och premiärministern inte kommer överens. Många uppfattar det som ett bevis för att en järnnäve är det enda som hjälper i Ryssland.
Moderator:Nu har halva tiden gått för chatten med Fredrik. Fortsätt ställ frågor. Efter klockan 17 kommer Fredrik medverka i Studio Ett apropå mordet på den tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova.
sara: I klassisk rysk litteratur slås man av det stora utrymme kvinnor tar (får). Vad kan detta ha berott på?
Fredrik Wadström:Vi skulle i och för sig kunna diskutera länge och väl vilken slags kvinnor det är som befolkar den ryska litteraturen. Men det är sant att de finns en hel del intressanta porträtt. Jag är ledsen att jag inte kan svara på frågan på rak arm men jag funderar kring Aleksander Pusjkins roll. Han ses ju som den ryska litteraturens förgrundsgestalt och kanske kan hans kvinnoporträtt grundlagt något hos senare författare.
Göran:Hej på er! Jag jobbade rätt många år som säljare i det gamla Sovjet. Allt som man kunde och fick göra gick alltid genom byråkratien, dvs nomenklaturan. Jag har många gånger undrat vad som skedde med alla dessa byråkrater. Bytte de bara åsikt och återuppstod efter kommunismens fall? Putin själv, som gammal KGB-gubbe, är väl ett gott exempel ..... Vad anser ni? Med vänlig hälsning Göran Erlandsson
Fredrik Wadström:Det skedde ju aldrig någon riktig utrensning inom den byråkratiska apparaten efter Sovjetunionens fall. Det byttes säkert en hel del stolar men många fortsatte i liknande funktioner. Ett ovanligt radikalt grepp för att komma till rätta med maktmissbruk och korruption var den georgiska upprensingen av polisväsendet efter rosrevolutionen. Flera tusen polismän avskedades på ett bräde och ersattes av nyanställda som fick en vettig lön för att de inte skulle stoppa folk och kräva mutor för att klara uppehället.
Ola:I augusti kommer vi att åka med en ungdomsgrupp från Hestra SMU till Vitryssland. Vi är inbjudna till en medelstor stads 25-årsjubileum att medverka m svensk sång och musik. Hur ska vi "läsa" Vitryssland idag? Hur förklarar man Vitryssland för dagens ungdomar?
Fredrik Wadström:Vad kul! Vitryssland befinner sig vid ett spännande vägskäl. Relationerna med Ryssland gnisslar och EU försöker öppna för en dialog. Att förklara Vitryssland är både lätt och svårt: det är bland det mest sovjetiska i regionen, väldigt auktoritär regim, men hur det fungerar ui vardagen kan vara svårt att förstå om man inte varit där. Hoppas att ni får det bra på resan.
Moderator:Tack för alla frågor. Nästa vecka är det vår Östeuropakorrespondent Kjell Albin Abrahamson som är programledare för Korrespondenterna i P1. Det blir en vecka med tjeckiskt tema.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".