Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Senaste nytt, vädret och trafikläget. Vi hjälper dig att starta dagen kl. 06-09.30 varje vardag.
29 OKTOBER 2010

Högtryck i grytan igen!

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 09.28
Tryckkokningen populär igen
(6:04 min)
1 av 2
Egmont Arnes visar stolt upp sin hemgjorda tryckkokare i plast. Året är 1949. Platsen New York. Arkivbild: SVT Bild.
2 av 2
Anna-Britta Ståhl. Foto: Claes Löfgren.

Det har hela tiden funnits en lösning på den svåra ekvationen lite tid till matlagning och lust att äta långkokt mat. Som Hemmets kokbok skrev 1953: "Med tillgång till en tryckkokare kan även yrkesarbetande husmor bjuda på långkoksmat".

Det är alltså så att tryckkokaren har börjat komma till heders igen.
Författaren Anna-Britta Ståhl snappade upp trenden och gav ut en bok om tryckkokning när hon upptäckte att det var alldeles för knepigt att förstå den invecklade bruksanvisningen på den nyinköpta 4,5-litersmaskinen, som på första försöket (utan genomlästa bruksanvisningar) förvandlade råriset till grillkol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".