Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Radiobullen

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 14.57
1 av 6
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Här ser du ett urval bilder från Radiobullens final i köket på SR Blekinge.

-Det roligaste var att komma hit, sa Birgit Svensson som kom från Jämshög med lättbakade bullar och maken Ingvar.

Här kan du läsa juryns motiveringar:

Birgit Svenssons Lättbakade bullar: Elegant Radiobulle i lyxförpackning som ger oss en traditionell och god smakupplevelse. Vann i klassen Bästa utseende.

Maria Karlssons Radiosnurror med mandel och citron: En bulle som visar stort prov på kreativitet och nytänkande. Idén att använda lemon curd i ny tappning är ett stort plus. Vann i klassen kreativitet.

Inga Lindkvists Läckra gifflar: Överraskande krämig konsistens och god smak. Snygg bulle i form av giffel som håller hög klass och är lyssnarvänlig. Vann i klassen smak och i helhetsbedömningen.

Ingas läckra gifflar/bullar - Inga Lindkvist

Ingredienser:
75 gr smör/margarin
3 dl mjölk
50 gr röd jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
50 gr smör
100 gr riven mandelmassa
några droppar bittermandel
2 tsk nymalen kardemumma
hemlagat äppelmos

Pensling:
Vispat ägg
mandelspån

Garnering:
Florsocker, utrört i vatten

Smält matfette. Häll i mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i bunken och rör ut den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Jäsning under bakduk i 45 minuter.

Ta upp degen och knåda lätt. Dela i 2 delar och kavla ut varje deg till en stor, tunn, rund kaka. Sporra i 8 tårtbitar. Lägg en klick äppelmos + ihoprört: smör, mandelmassa, bittermandel och kardemumma - vid den breda kanten och rulla in mot mitten till gifflar.

Böj dem lätt och lägg dem på en bakplåt till jäsning i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg, strö på mandelspån. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Garnera sist med florsockret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".