Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rimstugan i P4 Västernorrland rimma till julklapparna

Mat-Monas julgodis

Publicerat fredag 14 december 2007 kl 14.34

Kyssar
ca 40 st
4 dl florsocker
1 dl vatten
½ tsk ättiksprit
5-7 droppar pepparmyntsolja
1-3 droppar röd hushållsfärg
25-50 g mörk blockcholklad
Koka sockret, vattnet coh ättikspriten tills lagen håller trådprovet
(sefaktarutan)

Häll sockerlagen i en skål. Tillsätt pepparmyntsoljan när lagen kallnat. Arbeta massan med en gaffel tills den blir slät, smidig och ganska fast, Placera skålen över vattenånga och rör sedan tills massan blir seg och tjockflytande.
Klicka ut 2/3-delar av den med hjälp av teskedar på oljat smörpapper.
Färga resten av massan med hushållsfärg till en vackert rosa kulör. Klicka ut det på det oljade pappret.
Låt karamellerna stelna. Smält blockchokladen. Garnera hälften av de vita kyssarna med en klick choklad. Låt stelna


Valnötstryffel ca 40 st

150 g sötmandel
1 påse (50 g) valnötter
5 dl florsocker
2 äggvitor
1 mtsk malen kanel

Garnering:
200 g mörk blockchoklad
1 påse (a’ 50 g) apelsinskivor

Skålla och skala mandeln. Mal mandel och valnötter på en mandelkvarn. Blanda med florsocker,äggvitor och kanel.
Rulla till kulor. Smält blockchokladen över vattenbad eller i mikro. Doppa kulorna i chokladen, Garnera varje kula med en halv apelsinklyfta.

___________________________________________________

Chokladfudge, ca 24 st

3 dl råsocker
1 dl ljus sirap
3 mtsk kakao
2 dl vispgrädde
2 mtsk flytande margarin
2 tsk vaniljsocker

Blanda råsocker, sirap,kakao och grädde i en kastrull. Koka upp och låt koka tills massan är 115 grader (Har du ingen termometer, gör kulprovet, se faktaruta)
Smeten ska kunna formas till en kula
Tillsätt matfett och vaniljsocker. ta kastrullen från värmen och rör kraftigt i smeten minst fem minuter.
Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper 20X20 cm. Låt stelna. Skär i fyrkantiga bitar, slå in bitarna i smörgåspapper eler folie


Knäck, ca 60 stycken

2 dl tjock grädde
2 ½ dl socker
2 dl ljus sirap

Blandas i en kastrull, helst med tjock botten och får koka upp under omrörning. Passa noga och sänk värmen när så behövs - och låt sedan koka på lägsta möjliga värme. obs - det ska bubbla över hela ytan. Kokar man knäck på för stark värme bränns sockret och knäcken blir mörk och smakar bränd.
Beräkna med 60-75 minuters koktid.

Pröva efter en timme och gör kulprovet, Det ska gå att forma till en liten kula, annars koka lite till
Ställ dubbla knäckformar på plåt klädd med smörpapper och häll upp smeten alt. klicka upp med två teskedar.

Låt stelna och ställ kallt.


Snöhögar

1 dl vispgrädde
3 mtsk smör
400 g vit choklad
1 ½ dl kokosflingor
1 dl florsocker

Värm grädden i en kastrull så att den precis börjar puttra, rör ned smöret. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner. Blanda i kokosen och rör om
Låt småkoka ett par minuter. Häll smeten på ett fat som får stelna i kylskåpet ca 10-15 minuter. Forma små bollar med en tesked som du rullar i florsocker och placerar i ischokladformar.
Förvaras kallt.

______________________

Punschbollar

4 ½ dl florsocker
3 ½ dl kakao
75 g smör
1 dl vispgrädde
1/4 dl konjak

Sikta florsocker och kakao i en skål. Finfördela det mjuka smöret i skålen, blanda med grädde och konjak och vispa allt med elvisp. Låt smeten vila en timma.

Rulla kulor av smeten, doppa i kakao.
Dessa godisar går att frysa.

 



 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".