Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vår julklapp till dig som aldrig tröttnar på de klassiska julsångerna.

Julen i radio - ett urval ur jultablån

Publicerat tisdag 11 december 2007 kl 15.31

Sveriges Radio bjuder alla lyssnare på ett radiopaket fullt med överraskningar för alla sinnen till jul. Lyssnarna bjuds på både nya och gamla röster och musik som passar alla tillfällen.

Följ jultrafiken med Bosse Bildoktorn dan före dan eller julpyssla till skön uppesittarkväll med Per Feltzin och Ella Petersson. En unik minneskonsert för Povel Ramel. Lyssna och njut av både klassisk julkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester och Torgny Lindgrens Tsarens Kurir som julsaga för vuxna.

Lovteatern sänder Kejsarens nya kläder, Kung Midas och Snövit för barnen. Dessutom blir det nyårsunderhållning med After Shave, Abba och konsert med Lisa Miskowsky. För den sportintresserade sänds både annandagsbandy och årskrönikor.

Nedan följer ett urval av julens stjärnspäckade program. Mer information om julen publiceras fortlöpande på sverigesradio.se/press. På sverigesradio.se/lyssnaigen finns alla program 30 dagar efter sändning.

Radiotips indelade i ämneskategorier, därefter i sändningskanal:

UNDERHÅLLNING

Tingelingjul med Ella och Per
P2 söndag 23/12 kl 22.00

Ett fantasifrosseri i klingande julprogram från förr och nu med programledarna Per Feltzin och Ella Petersson. Julvärdarna besöker de snickrande tonsättarna Tebogo Monnakgotlas och Jonas Forssells tomteverkstäder, lyssnar till årets skörd av ljudkort och klär granen med gamla blänkande julkulor från arkiven. Det bjuds på Povel Ramel, Lars Forssell och Luciano Pavarotti - och några överraskningar.

Nyårsfest i P4
P4 måndag 31december kl 20.03 - 00.00

Välkommen att fira in det nya året tillsammans med ett glatt och galet gäng från västkusten. Det blir en glittrig och glammig helkväll med Framåt Fredag-gänget som vanligtvis brukar höras i Kalas på fredagar och deras nyårsgäster. Programmet handlar inte bara om profetior om det nya året utan det blir även tillbakablickar från det snart gångna året. Efter klockan 23 blir det Abba på livescenen.

After Shave och Anders Eriksson
P4 tisdag 1 januari kl 17.00 - 17.45

På nyårsdagen i SR P4 blir det humor och musik i en härlig blandning. Du hör After Shave och galenskaparen Anders Eriksson i högform. Tillsammans med den Ofattbara orkestern bjuder gänget på ett knippe med välkända figurer och sånger ur en diger repertoar. Publiken på ballongflygfältet i Gränna hann knappt att andas mellan skratten.

---------------------------------------------------------------------

JULTEATER

Tsarens kurir av Torgny Lindgren
P1 måndag 24/12 kl 9.03 samt 26/12 kl 17.30

Årets nyskrivna julsaga för vuxna i P1, ”Tsarens kurir”, svarar Torgny Lindgren för och det är också han som läser den på julaftons morgon. ”Tsarens kurir” handlar, eller låtsas handla, om en åttaåring som en julafton för länge sedan läser just den boken av Jules Vernes.

Mrs Dalloway
P1 fredag 28 december kl 19.03, 30/12 kl 20.03 och 6/1 kl 00.11

I Radioteaterns dramatisering av Virginia Woolfs klassiska roman Mrs Dalloway gestaltar Chatarina Larsson en av den moderna litteraturens mest fascinerande kvinnor. Regi: Anna Pettersson. I övriga roller bland andra Peter Dalle, Shanti Roney, och Mirja Turestedt.

---------------------------------------------------------------------

DAGSAKTUELLT

Färdtjänst i P4
P4 söndag 23 december kl 17.00

Hjulafton - dan före dopparedagen - med programledare Hasse Pettersson och Peter Jernberg är ert sällskap, programmet för alla oavsett om du är på väg till julfirandet eller står i köket med nygriljerad skinka. Här finns den aktuella trafikinformationen, tips på sista-minuten-klappen på macken och medverkar gör även ”litteraturvetaren” Bosse Bildoktorn med sitt julklappstips.

Ring Jultomten i P4
P4 måndag 24 december kl 12.13-14.00 Telefonnumret är 099 - 11080.

Det är nu tolfte året i rad som tomten gör paus i julklappsutdelningen och stannar till vid radiohuset i Luleå på julafton. I år blir det lite mer än en timmes telefonväkteri dit alla barn kan ringa. Det luktar jultradition. Vem vet, vi kanske kommer att hålla på lika länge som Arne Weise, säger Tomten som utanför julfirandet är förklädd till skådespelaren Harry Nyman.

Under sändningen i P4 kommer tomten också att avslöja vad som är årets julklapp i tomteverkstaden. Tyvärr har många vuxna slutat att tro på tomten. Man jag som har äran att träffa honom varje år vet ju att han finns, säger programledare Pelle Lindblom.

---------------------------------------------------------------------

MINNEN MED BEATLES OCH BERGMAN

Bergman oklippt
Del 1: P1 måndag 24/12 kl 16.03 och 31/12 kl 22.05
Del 2: P1 tisdag 25/12 kl 16.03 och 1/1 kl 22.05

Martin Dyfverman möter Ingmar Bergman i den sista större intervjun i bion på Fårö 2005. En ”directors uncut” med den internationellt mest kände svensken i vår tid. Om lusten och döden, obefintligt familjeliv och en spådom som bränt fast.

Jag bodde hos Beatles på Reeperbahn
P1 onsdag 26/12 kl 16.00 och 1/1 2008 kl 8.05.

Anton Karis följer med Jan Olofsson till Hamburg för att leta efter spår och minnen från 60-talet. På väg till London hamnade han i Hamburg. Där lärde han känna Beatles. Ibland fick han sova i deras enkla rum ovanpå Top Ten Club.

---------------------------------------------------------------------

MAGASIN

Bibliska typer
P1 del 1 söndag 23, del 2 söndag 30 december och del 3 den 6 januari kl 13.03

Är svenskarna religiösa neurotiker? Var Simson världens förste självmordsbombare? Varför skrattade Sara, när hon stod gömd bakom tältduken? Bibeln innehåller tusentals människors livserfarenheter. Programmakarna läser Bibelns texter, drar slutsatser, hittar paralleller och inte minst fantiserar kring de bibliska typernas livsvillkor, frågor och moraliska dilemman.
Programmen visar att de bibliska gestalternas tankar och existentiella utmaningar i allra högsta grad är aktuella för oss idag. Programledare: Carin Ahlqvist och Ove Haugen.

---------------------------------------------------------------------

MUSIK

Julkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester
P2 måndag 24/12 kl 19.30

Tradition och förnyelse, gammalt och nytt - de kända örhängena varvas med nya spännande klingande klappar. Sveriges Radios Symfoniorkester framför musik av bland andra Tjajkovskij, Gounod och Reger. Solist är den ukrainskfödda sopranen Maria Fontosh, en högst uppskattad sångerska på svenska och internationella scener.

Guldsaxen 2007
P2 tisdag 25/12 kl 19.30

Ett folkligt och brett evenemang med idel kända jazzstjärnor. Guldsaxen instiftades till Arne Domnerus 80-årsdag och är ett stipendium och en galakonsert. Årets stipendiat är hemlig fram till den 20 december, men det är ingen hemlighet att förra Årets stipendiater - saxofontrion Klas Lindqvist, Magnus Lindgren och Jonas Kullhammar - medverkar, liksom Gunhild Carling och saxofonlegenden Bob Wilbersom som spelar med Lars Erstrand. Även Bernt Rosengren medverkar i konserten tillsammans med amerikanske pianisten Barry Harris.

Minneskonsert för Povel Ramel
P4 onsdag 26 december kl. 10.33 - 12.00

Artisteliten, familj och vänner samlades en magisk kväll i Blå hallen för tolkningar och stundtals känslosamma och fina minnesord till Povel Ramel. Det är en unik inspelning från den 9 juli i somras. Stockholmarna bjöds på denna gratiskonsert för dem som hade turen att få tag på biljetter. Anders Eljas var kapellmästare och dottern Lotta Ramel hälsade alla välkomna - att konserten gavs i just Blå hallen hade sin historia i att arkitekten Ragnar Östberg som är arkitekten bakom stadshuset också var Povel Ramels svärfar.
Producent Monika Bohman.

Lars Forssell, barnen och barnvisan
P1 lördag 29/12 kl 9.03 och kl 22.03

Ett program av Ylva Mårtens som bygger på Lars Forssells barnvisor, intervjuer om hans förhållande till barnvisan, med sonen Jonas Forssell i studion, som sjunger, spelar klarinett och läser några av Lars Forssells dikter.

P4 live med Lisa Miskovsky
P4 söndag 31 december kl 17.00 - 17.45

På nyårsaftonen i SR P4 hör du en avskalad konsert med Lisa Miskovsky uppbackad av gitarristen Fredrik Rönnqvist pianisten Robert Qwarforth och en stråkensemble. Konserten spelades in inför ett utsålt folketshus i hemstaden Umeå. Jag tycker det blir en annan känsla och en annan närvaro när man skalar ner musiken och jag har länge velat jobba med stråkarrangemang, känns som att det passar mina låtar, säger Lisa.

---------------------------------------------------------------------

BARNRADION

Lovteatern i P1, P3 och premiär i P4!

En magisk spegel, en naken kejsare, en girig kung, en långsam skräddare och en och annan läskig häxa - hör dem alla i Lovteaterns jullovssändningar i P1, P3 och i år även i P4!

I P1 och P3, med början den 27/12, sänder Lovteatern varje vardagsmorgon kl 8.45 sina favoritsagor: Kejsarens nya kläder, Kung Midas, Hans och Greta och Mäster Skräddare.

I P4 sänds Kejsarens nya kläder, Kung Midas och Mäster Skräddare den 25/12, 26/12 och 1/1 2008 kl. 8.45.

Dessutom - premiär den 2 januari 2008 för Snövit, tre nyskrivna avsnitt efter Bröderna Grimms saga om prinsessan som jagas ut i den mörka skogen men som lyckligtvis snart hittar till ett litet hus. med ovanligt korta sängar och väldigt låga stolar och bord. Dramatiserad av Greta Sundberg, regi Eva Stenman Rotstein
I rollerna: Norea Sjöquist, Eva Stenman Rotstein, Sten Ljunggren, Claes Månsson.

På Lovteaterns hemsida sverigesradio.se/p1/lovteatern finns information om sändningstider och medverkande. Där finns även sagorna för lyssning efter att de har sänts i radio.

Mamma Mu och Kråkan - en klassiker avrundar Barnradio året i Sveriges Radio
P4 tisdag 25 december kl 17.45 - 18.00

Kon och kråkan har fått äran att avsluta Barnradioåret i P4. Berättelserna och sångerna om Mamma Mu och Kråkan är skapade av Tomas och Juija Wieslander. Det hela började som sagor för deras egna barn och handlar om sådant som barn frågar, undrar och pratar om och ur detta föddes Mamma Mu och Kråkan. Kråkan spelas av Anders Ågren och Mamma Mu av Juija Wieslander. Regi, Tomas Wieslander, producent Jon Norberg och tekniker Glen Bergman. Mamma Mu och Kråkan är sagor och sånger för små barn, men lika roliga för stora.

---------------------------------------------------------------------

RADIO SWEDENS SVENSKA JULPROGRAM

De svenska sändningarna hörs på mellanvåg och på internet i Sverige. Till utlandet är det kortvåg, mellanvåg, satellit och internet som gäller.

23/12: Julhälsningar
Julhälsningar till svenskar i förskingringen; några nedslag hos svenskar ute i världen om hur de firar jul. Vi bjuder förstås också på julmusik. Programledare: Göran Löwing och Monika Sällström

24/12: Julafton, särskilt julprogram
Var du än befinner dig i världen, så vill Radio Sweden fira jul tillsammans med dig. Vi bjuder på en halvtimme där vi drömmer oss bort till skimrande julgranar, doftande julskinka och gnistrande kall snö i midvintermörkret. Massor av julmusik, Ulf Palmes klassiska uppläsning av Viktor Rydbergs Tomten och slutligen Julevangeliet. Fira en riktig gammaldags julafton med Radio Sweden! Producent: Maria Quistberg.

25/12: Juldagen
Radio Sweden bjuder traditionsenligt på en svensk julandakt riktad till svenskar ute i världen och så tal från kungen till utlandssvenskarna. Producent: Göran Löwing.

31/12 och 1/1: Nyårsafton och nyårsdagen
Radio Sweden sammanfattar det gångna svenska nyhetsåret i två halvtimmesprogram, på nyårsafton med fokus på politik, ekonomi och stora händelser. På nyårsdagen tittar vi närmare på vad som hänt det gångna sport- och kulturåret. Producenter: Maria Quistberg och Monika Sällström.

Arabiska redaktionen 24/12:
Reportage från Södertälje om hur kristna araber firar jul.

Engelska redaktionen 24/12:
Reportage om svenska jultraditioner; besök hos svensk familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".