Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2010. För dig som tycker om när man rör sig på tvären mellan konstformerna. Här hör du om tendenser...

Snittet-klassikern 2009

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 13.41

Don Carlos av Friedrich Schiller

ur Snittet 6 maj 2009

”En av de bästa pjäser som finns!” så har regissören Staffan Valdemar Holm beskrivit Schillers Don Carlos. Själv har han satt upp den två gånger - på Det Kongelige i Köpenhamn 1999 och i år, på Dramaten i Stockholm. Anneli Dufva presenterar Schillers mästerstycke med hjälp av regissören Holm och med ljud från Sveriges Radios arkiv, där både regissören Eva Bergman, som också satt upp Don Carlos, på Göteborgs Stadsteater, yttrar sig om den och även några kritikerröster dyker upp med sina tankar om detta frihetsdrama skrivet 1792.

The Cellar Door Sessions 1979 med Miles Davies

ur Snittet 29 april 2009

Måns Hirschfeldt berättar om en CD-box med inspelningar som fångar Miles Davis mitt i ett av hans mest dramatiska kostymbyten: från jazzprins till elektrifierad nattklubbsmusiker.

Tyska Kyrkan i Stockholm, invigd 1642

ur Snittet 22 april 2009

I Klassikern berättar Mats Arvidsson om Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm. Kyrkan hör till Tyska S:ta Gertruds församling. Kyrkobyggnaden var ursprungligen ett gilleshus för tyska köpmän, men byggdes på 1500-talet om till kyrka. Det nuvarande utseendet fick den då Jacob Kristler från Strasbourg lät bygga ut kyrkan. Den invigdes 1642. Efter en brand 1878 förstördes tornet och ett nytt på 96 meter byggdes upp. Arkitekt var berlinaren Julius Carl Raschdorff. Detta torn är Gamla stans högsta punkt.


 Stockholms Stadsbibliotek av Gunnar Asplund

ur Snittet 8 april 2009

Veckans Klassiker handlar om en av Sveriges internationellt mest kända byggnader, nämligen Stockholms Stadsbibliotek i korsningen Sveavägen och Odengatan. Gunnar Asplund genomförde uppdraget och ritade till och med möbler och lampor så att allt skulle bilda en kosntnärlig helhet. Cecilia Blomberg har träffat bibliotekarier, arktiekturhistoriker och läst Gunnar Asplunds egen vision med ett av de första svenska folkbiblioteken invigt 1928.

Totte-böckerna av Gunilla Wolde

ur Snittet 1 april 2009

I Klassikern uppmärksammar vi en figur som i år fyller 40: Totte. Han finns i tio böcker för mycket små barn. Totteböckerna har genom åren burits runt och slitits ut av flera generationers barn - och dessutom genom översättningar vunnit tvååringars hjärtan i andra länder. Marie Lundström fångade Tottes tecknare och författare Gunilla Wolde just när hon satt hemma i skogen på Öland och tittade på bläckfiskars parningslek på TV.

Louis Kahn

ur Snittet 25 mars 2009

”The master of monumentality.” Det är det han brukar kallas, den amerikanske arkitekten Louis Kahn , som filtrerade den klassiska arkitekturen genom sin tid och sitt geni och uppfann en ny storskalighet. Yale University Art Gallery. Katarina Wikars berättar i Klassikern om mannen bakom bland annat Salk Institute, Indian Institute of Management, Kimbell Art Museum och hans sista byggnad National Assembly Building i Dacca. Det sistnämnda som ett fort i betong, tungt och samtidigt transparent, där det viktiga är hur ljuset faller. Genom stjärnor, trianglar, hål i det obearbetade, råa. I befrielsekriget mellan Bangladesh och Pakistan klarade sig byggnaden från att bli bombad för att flygarna trodde att det redan var en ruin.

Ars Amatoria av Ovidius

ur Snittet 18 mars 2009

Maarja Talgre läser om den romerske skalden Ovidius’ Ars Amatoria. En guide in i kärlekens och raggningens konst skriven vid tiden för Kristi födelse. En bok som kan var nog så betydelsefull för förståelsens av kärlekens mysterier som vilken som helst av dagens relationsexperter.

Den skyddande himlen av Paul Bowles

ur Snittet 4 mars 2009

Paul Bowles skickade ut amerikanerna i Sahara i sin debutroman The Sheltering Sky. Som Bertolucci sen gjorde en lite utvattnad filmatisering av med Debra Winger och John Malkovich som det äkta paret Kit och Port. Som förutom hundra resväskor tar med sig sina egna trauman och missbruk ut i hettan och tomheten. Kit vacklar runt i pumps av ödlehud och pimplar champagne. Port drivs av en rastlös längtan bort och vidare och aldrig tillbaka. Öknen skalar av människan, bryter ner försvaren, tunnar ut den skyddande himlen. Katarina Wikars berättar om Paul Bowles och hans klassiska roman. Paul Bowles som också var kompositör, kom från New York till Marocko på fyrtiotalet och blev kvar där. På åttiotalet blev han kult och unga adepter vallfärdade till hans hem. Han dog 1999.

Brunelleschis kupol

ur Snittet 25 februari 2009

I veckans klassiker berättar Karsten Thurfjell om Brunelleschis kupol på den mäktiga katedralen i Florens. Det handlar om Santa Maria del Fiore, som var en av renässansens största arkitektoniska utmaningar. Den blev klar 1436 och är fortfarande den största murade katedral som uppförts.

Strömkarlen av Ernst Josephson

ur Snittet 18 februari 2009

I Klassikern den här veckan berättar Mats Arvidsson om Strömkarlen. En av konstnären Ernst Josephsons mest kända målningar från 1884 som hänger på Waldemarsudde i Stockholm. Den målning som skulle visa för världen vad han ville som konstnär. En målning som gjorde uppror mot Konstakademiens föreskrivna ideal och som istället banade väg för naturalismen och friluftsmåleriet. Och samtidigt som Strömkarlen blivit vår sinnebild för hur vi nu uppfattar Näcken, fann målningen ingen nåd i samtiden då alla ratade den.

Kati på Kaptensgatan av Astrid Lindgren

ur Snittet 4 februari 2009

I Klassikern tittar Nina Asarnoj närmare på tre av Astrid Lindgrens flickböcker från femtiotalet - serien om Kati. Böcker som kanske inte har officiell klassikerstatus men definitivt inofficiell. Nina Asarnoj och Eva Beckman har vandrat i Katis och Astrid Lindgrens spår längs Kaptensgatan i Stockholm där böckerna om den unga kontorsflickan Kati utspelar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".