Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Samhällsprogram i P4 Uppland Sveriges Radio som dyker ner i dagsaktuella ämnen i Uppland, Sverige och...

Måndag 31 augusti 2009 Ska tvååringar vaccinera sig? Frågor och svar

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 17.45

Ska tvååringar vaccinera sig?
Kan jag resa utomlands om jag bara hinner få en spruta?
Jag försöker bli gravid, ska jag vänta?

Läs frågor och svar på ring-in med smittskyddsläkare Staffan Sylwan

Jag har KOL, tillhör jag riskgrupperna?
Ja, det gör du, och du ska vaccineras tidigt.

Jag ska ut och resa och undrar, hur pass gott skydd har man om man bara hinner få en spruta innan man åker?
Ungefär 45 % av de som har fått en spruta har antikroppar så att det skyddar mot den nya influensan. Och även om man inte hunnit nå upp till den nivån antikroppar så har man säkert ett visst skydd som kan ge lindrigare symtom.

Hur lång tid ska det gå mellan vaccinationstillfällena?
Minst tre veckor. Sannolikt kommer det ta längre tid.

Jag är runt 60 år, ska jag vaccinera mig? Jag reagerar mot ägg?
Kan du äta sockerkaka så kan du ta vaccinet. Har man en grav äggallergi kan man inte ta vaccinet.
De som är över sextio år har i vissa fall ett skydd mot den nya influensan. Men i det enskilda fallet kan vi inte veta, därför tycker jag att du ska vaccinera dig.

Jag har planerat att bli gravid, bnör man undvika det innan man vaccinerats?
Nej. Har du lyckan att bli gravid, bli det. Det är framförallt i slutet av graviditeten som det finns en ökad risk för gravida, och då har du förhoppningsvis hunnit få vaccinet.

Jag har en dotter som har lätt för att få infektioner i halsen, ska jag vara extra försiktig?
Försiktig ska man alltid vara som förälder när barnen blir sjuka. Man måste titta på barnet, är det med, är det vaket? Äter det? Och är det alarmerande symtom, om temperaturen sticker iväg, då bör man kontakta sjukvården för råd.

Kommer prioriterade personer bli kallade? Jag har själv astma?
Astmatiker är en grupp som är prioriterade. Man kommer nog inte att få en personlig kallelse utan vi kommer nog att påannonsera var vaccinationer kommer att ske genom media.

Förra året fick man influensavaccinationen och den för lunginflammation. Den skulle räcka i fem år. Hjälper det mot den här också?
Ja det hjälper om man skulle få en efterföljande lunginflammation. Du kommer att ha glädje av den även vid den nya influensan. Men den skyddar alltså inte mot själva influensan.

Min son har precis flyttat till New York, han har inte vaccinerat sig. Vart vänder man sig där?
Ja, det bästa är om han har några amerikanska kontakter som han kan höra efter med om han blir sjuk. De har inte börjat vaccinerat i USA, men det tar längre tid för dom att få fram vaccinet.

När man äter blodtryckstabletter, hur är det då?
Jag kan inte se att det skulle vara något som talar mot vaccination. Har du tagit vaccination mot influensan förut? Det nya vaccinet görs på samma sätt, så har det gått bra tidigare så ska det går bra nu också.

Min dotter har astma, diabetes och äggallergiker. Vad kan man tänka sig då?
Är hon gravt äggallergiker kan hon inte vaccineras. Då får man tillgripa antivirusterapi. Tamiflu. Diabetes räknas till de medicinska riskgrupperna. Men om många vaccineras i samhället så kommer det att underlätta för din dotter att inte smittas.

Jag undrar om det är samma biverkningar på detta vaccin som på vanligt influensavaccin?
Ja i princip. Men det kan bli lite mer rodnad och svullnad där man tar sticket. Biverkningarna är alltid övergående och influensan är alltid värre.

Finns det kvicksilver i vaccinet och hur farligt är det?
Ja det stämmer. Men det sär så små mängder och det är ingenting som skadar den som blir vaccinerad. Det har man gjort studier på.

Jag är född -46 och har aldrig haft asiaten, hongkong eller nån annan influensa. Ska jag verkligen gå och vaccinera mig?
Ja. Du kan ha oturen att få den här influensan. En del människor har väldigt lite symtom i samband med influensor. Men man ska ändå vaccinera sig.

Jag vill gärna vaccinera mig, när kommer vaccinet?
Det är oklart när vi kan starta, men 1-2 veckan i oktober kan vi nog börja.

Finns det inga alternativ till vaccination?
Nej. Det är det mest effektiva att förebygga en smittspridning. Får vi en stor anslutning så kan vi minska smittspridningen och risken att människor blir smittade och allvarligt sjuka.

Ska tvååringar vaccinera sig?
Den nya influensan har ett allvarligare förlopp för små barn. Än är det inte godkänt för små barn. Det här vaccinet hoppas vi kommer att bli godkänt för barn från tre år och uppåt. Hur det blir för de mindre barnen vet vi inte riktigt hur det kommer att bli. Men om många i samhället väljer att vaccinera sig så minskar vi risken för de små barnen att smittas.

Hur pass mycket kan man drabbas om man är så liten?
Det vi kan se från södra halvklotet där influensan nu grasserar är att behovet av sjukhusvård för barn under två år är lika stort som vid en vanlig säsongsinfluensa.

Tänk om man tvingar fram ett godkännande av ett vaccin?
Vaccinet görs precis som vanliga influensavaccin. Det som skiljer det nya vaccinet är det immunstimulerande komponenten som man testat på över 70 000 personer utan att man sett någon biverkning, förutom att det kan ge mer rodnad och svullnad och smärta där man tagit vaccinet, och i vissa fall en övergående feberreaktion.

Hur ska man veta om man har svininfluensan när man inte får komma och ta prov?
Ett snabbt insjuknande med feber och huvudvärk och hosta brukar vara tecken på influensan. Den nya influensan har också magproblem, diarré, som ett annat symtom. Om det finns i omgivningen så kan man ana att det är svininfluensan.

Jag blir sjuk av vaccinet!
Nej, man får aldrig influensa av vaccin, men man kan få biverkningar. Men de är inte i närheten av vad själva influensan är.
Man kan få övergående symtom. Man kan ha otur och råka ut för andra virus också. Har man blivit däckad av vaccinering förut så berodde det inte på sprutan utan på andra virusinfektioner.

Jag är gravid och har hört att man ska hålla god handhygien, men jag kör budbil.
Du kan köpa handspritgel på apoteket och tvätta händerna med och ha i bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".