Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Samhällsprogram i P4 Uppland Sveriges Radio som dyker ner i dagsaktuella ämnen i Uppland, Sverige och...

Måndag 15 mars 2010 "Det kan vara en viss lukt"

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 15.24

Snart kan människor i fattiga slumområde som saknar tillgång till toalett använda en nedbrytbar påse för att utföra sina behov. Björn Vinnerås som är docent i lantbruksteknik på SLU i Uppsala har varit med och framställt den så kallade Peepoo påsen som kan hjälpa flera miljarder människor både i utvecklingsländer och i Sverige.

Det var efter att Anders Wilhelmson som är professor i arkitektur på KTH i Stockholm hade rest runt i slumområden som idén till den lilla bajspåsen föddes.

Mer än två och en halv miljarder människor saknar tillgång till en ordentlig toalett. Men snart kan alltså några av dem använda den enkla lilla påse som Björn Vinnerås håller i handen, för att utföra sina behov.

Det var efter att Anders Wilhelmson som är professor i arkitektur på KTH i Stockholm hade rest runt i slumområden som idén till den lilla bajspåsen föddes.

Björn Vinnerås kom med in i bilden eftersom han hade varit med och utvecklat en metod för att döda smittämnen som sprids genom avföring, där man blandar avföringen med urea. Anders Wilhelmson behövde någon som kunde hjälpa till att hygienisera materialet i påsen och då föll lotten på Björn.

Men hur fungerar då påsen rent praktiskt? Björn Vinnerås beskriver processen efter att man utfört sina behov.

- Tanken är att när man använt påsen så ska man återföra den till marken och ha den som gödselmedel. Så att man kan använda upp till tjugo stycken påsar per kvadratmeter. Påsen är helt nedbrytbar. Efter att man har tillfört den till marken så kommer den att brytas ner av markmikroorganismerna och innehållet kommer då att vara ett gödselmedel. I och med att målet är utvecklingsländer och i dessa länder så har man väldigt stort behov utav gödselmedel så att man på ett sätt kan återföra säkert gödselmedel är en väldigt stor effekt.

Den som vill använda påsen måste betala 50 öre per påse. Något som Björn Vinnerås tycker är en rimlig summa.

Innan påsarna kan komma ut på marknaden måste man bygga en maskin som kan serietillverka påsen. Men redan inom ett år kan påsen finnas i slumområden i Kenya och Bangladesh, där omkring 1000 personer redan testat den.

Men trots att påsen främst är avsedd för fattigare områden, så kan den komma att användas i Sverige också framöver.

- Påsen skulle mycket väl kunna användas i Sverige. Fritidsbåtar är väl någonting som tas upp väldigt ofta att där skulle den kunna användas. Men även när man är ute och skogsvandrar och fjällvandrar och så där så skulle den kunna fungera väldigt bra.

Man kan inte tänka sig att den ska fungera som hundbajspåse?

- Den skulle säkert kunna fungera som hundbajspåse också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".