Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Boktipset: Mer än en kokbok

Publicerat söndag 20 februari 2011 kl 10.41
"Det är kulturhistoria"
(0:49 min)
Foto: Scanpix.

I boken om svensk husmanskost hittar mamma Carin Mannheimer sin egen livshistoria:

Tore Wretman: Svensk husmanskost

(Forum 1967)

Ett fynd på bokrean för halva priset. Mitt eget gamla exemplar med hundöron och såsfläckar ska äntligen bytas ut.

Wretmans klassiker är mer än en gedigen samling recept. Den är omistlig kulturhistoria och en ganska rörande plädering för bevarande av en matskatt som hotas av brist på tid,brist på råvaror och kanske framförallt brist på kunskap.

För vem bryr sig om att laga rimmad oxbringa med rotmos om man aldrig fått smaka denna himmelska rätt. Och vem kokar grönkålssoppa med frikadeller och förlorat ägg när man kan vända en skiva kött på två minuter i grillpannan. Kommer kokböcker till sist att bli en sorts njutningsläsning för smakminnet medan vi lever på dietpulver och proteindrinkar för hälsans skull?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".