Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Daniel Westling

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 12.56
1 av 4
Daniel Westling vid firandet av kungens födelsedag 2010 Foto: Scanpix
2 av 4
På väg till kungens privata 60-årsfest.
3 av 4
Växte upp i Ockelbo.
4 av 4
På basket ihop.

Daniel Westling är på väg att bli en av Sveriges mest uppmärksammade män. Som tonåring i Ockelbo längtade han mest till uterinken för att träna ishockey. Nu är han kronprinsessan Victorias fästman och blivande medlem av det svenska kungahuset.

Historien om Daniel Westling liknar en klassisk askungesaga, men där det är pojken av folket som får sin prinsessa och kanske så småningom också hela konungariket.

Den började för drygt 35 år sedan, när föräldraparet Eva och Olle Westling i Örebro fick en son den 15 september 1973. Pojken döptes till Olof Daniel. Daniel har en storasyster.

Så småningom flyttade familjen Westling till Falun och sedan till Ockelbo.

Kommunen ligger några mil nordväst om Gävle och marknadsför sig som ”Smultronstället i Gästrikland, en ort där viltrika skogar och odlade bygder vävs samman av fiskrika vattendrag”. Familjen flyttade in i en kedjevilla, där den rotade sig.

Daniel Westling gick ut nionde klass i Perslundaskolan i Ockelbo med tvåor, treor och fyror i betyget. Han hade en femma, i idrott och den speglar också hans stora idrottsintresse.

På den tiden blev det mest fotboll på sommaren och ishockey på vintern. Han var mycket framgångsrik i hockeylaget i Ockelbo och spelade senare även ytterforward i Hofors IF.

Daniel Westling ger sällan intervjuer. Den första, och också längsta intervjun, gavs för några år sedan till Perslundaskolans skoltidning ”En Spänn”. Där berättar han om hur rolig och betydelsefull ishockeyn varit i hans liv.

– Man bodde nästan vid rinken när man var mindre. Det är en nostalgisk känsla när man, i vuxen ålder, återvänder till barndomens hockeyarena. Jag blev väldigt besviken när träningarna inte gick att genomföra. Ockelbo IF har ingen inomhushall och de gånger vädret var riktigt dåligt, då blev det heller ingen träning, sa Westling i skoltidningen.

Daniel Westling förklarar att hans favoritklubb i elitserien är Brynäs och han syns ofta på läktaren tillsammans med sina vänner för att heja fram sitt lag.

Med åren har idrottsintresset breddats. Daniel Westling spelar också golf och har ett relativt lågt handicap. Han är medlem i Högbo Golfklubb och är även medlem i Ockelbo Atletklubb, där han varit och tränat i sällskap med kronprinsessan.

Skidåkning är en annan favorithobby, som han helst utövar med sin fästmö.

Gymnasiet gick Daniel Westling i Sandviken, i Hammargymnasiet, på den tvååriga sociala linjen. Han fick 3,07 i snittbetyg. Flera av hans lärare minns honom som en bra och trevlig elev.

– Mysig, charmig, en liten spelevink, är en kommentar.

– Han var trevlig och kamratlig, alltid tillmötesgående. Precis som man vill att alla ska vara, säger hans lärare i Hem- och barnkunskap, Mariana Skog, i en intervju till Expressen.

Även skolkamraternas omdömen om Daniel Westling är positiva.

– Spexig, rolig och schysst mot alla. Han utmärkte sig sällan och det finns inget dåligt att säga om honom, är några röster. Många vittnar om att Daniel Westling undvek alkohol, men ändå var en av dem som var mest framåt.

När det blev dags för militärtjänst, ryckte Daniel Westling in som kompanibefälselev på I 14 i Gävle, men utbildningen fullföljdes inte. Det sades att ishockeyträningen tog för mycket tid. Han muckade som rekryt med höga betyg, 10-9-8.

Som en logisk följd av intresset för sport och idrott sökte sig Daniel Westling till Lillsveds Idrottsfolkhögskola på Värmdö med inriktningen fritidspedagog/idrottskonsulent. Där gick han ut 1996.

– Målet var att arbeta med människor och gärna inom friskvården. Intresset för friskvård ökar konstant. Jag är glad att människor inser att det är viktigt med friskvård. Annars är folkhälsan ett stort bekymmer. Kan man vara med och förbättra den är jag glad, berättar han för skoltidningen ”En Spänn”.

Hans träningstips till alla som funderar på att börja motionera lyder så här.

– Hitta en träningsform som är rolig och träna regelbundet. Hellre två gånger i veckan hela livet, än hysteriskt i perioder. Det viktiga är att du mår bra och tänk på att äta regelbundet.

Efter några år som anställd instruktör och tränare på gym i Stockholm, startade Daniel Westling eget för åtta år sedan.

Daniel Westling är delägare i två bolag som driver fem olika gym. Tre ligger i Stockholm, Master Training på Nybrogatan och på Kungsgatan samt Balance på Lästmakargatan. Ytterligare ett Balance gym ligger Solna. Det femte finns vid golfanläggningen Bro Hof slott några mil nordväst om Stockholm.

Han har fått mycket beröm för sin entreprenörsanda av företagsledare han lärt känna under de senaste åren. Det har fordrats hårt arbete från tidiga morgnar till sena kvällar för att skapa sina företag. Numer har han avvecklat sina styrelse- och VD-uppdrag i företagen.

Daniel Westling har är också delägare i bolag som planerar att bygga en stor semesteranläggning i Brasilien, Brasil Development Ab och Brasil Real Estate Development samt det brasilianska dotterbolaget.

Som personlig tränare och instruktör har Daniel Westling lärt känna flera inflytelserika affärsmän, som är medlemmar vid hans gym. Dessa kontakter har han stor nytta av, både när det gäller den egna affärsverksamheten och framtiden i kungahuset.

Enligt flera uppgifter har Daniel Westling själv bekostat och deltagit i olika utbildningar han kan få nytta av som officiell representant för Sverige.

Det var prinsessan Madeleine som rekommenderade sin storasyster att börja träna år 2001. Daniel Westling blev kronprinsessans personlige tränare.

Efter en tid blev de tillsammans och är numera sammanboende i en lägenhet i en av flyglarna på Drottningholms slott.

Daniel Westling åker ofta och hälsar på i Ockelbo för att träffa sina föräldrar och umgås med sina kamrater.

När kronprinsessan har tid följer hon gärna med. Hon har märkt att människorna i bygden behandlar hennes närvaro med stor diskretion och man låter bli att skvallra om henne för medierna.

Daniel Westling har starka rötter i Ockelbo. Det berättade han också i intervjun, som skoltidningen gjorde.

– Att komma hem till Ockelbo är som att ladda batterierna. Jag tror att det finns en speciell Ockelboanda som bygger på att Ockelbobor är mycket genuina och bryr sig om varandra. Sammanhållningen där är viktig. Här ställer man upp för varandra och ger någon ett handtag. Det är självklart, berättar Daniel Westling.

Både Daniel Westling och kronprinsessan Victoria tycker om att vistas ute i det fria, att vandra i naturen och hämta styrka.

Daniel Westling trivs särskilt bra i uppväxtkommunens friluftsområde Rönnåsen, vid Rönnåsstugan.

– Rönnåsen ger mig en härlig frihetskänsla. Det är otroligt vackert. Jag älskar att kunna åka dit och vandra på alla fina leder i skogen. En annan favoritplats i Ockelbo är badplatsen Sjöbacken, som ligger alldeles vid skolan. Hur många orter har ett så fint bad alldeles inpå knutarna, frågar sig Daniel Westling i intervjun med till Perslundaskolans skoltidning.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".