Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föddes utan arvsrätt till tronen

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 10.21
1 av 3
Successionsordningen stadgar hur kungen ska efterträdas.
2 av 3
På 18-årsdagen.
3 av 3
Victoria och Carl Philip.

När kronprinsessan Victoria föddes sommaren 1977, var det som en ”vanlig” prinsessa. Hon stod då inte på tur att bli drottning och ärva kronan.

Enligt 1809 års regeringsform, som gällde då, kunde tronen bara ärvas av en manlig avkomling. Därför var det då prins Bertil som skulle ärva kronan.

När Carl Philip föddes den 13 maj 1979, ändrades förutsättningarna. Sverige fick då en manlig avkomling, som stod på tur att bli monark.

Bara ett drygt halvår senare, den 1 januari 1980, trädde en ny grundlag i kraft i Sverige, den nya Successionsordningen.

Den säger att det äldsta barnet, oavsett kön, ärver kronan. Därmed blev prinsessan Victoria tronarvinge och prins Carl Philip förlorade arvsrätten till kronan.

Redan 1975 hade politikerna börjat utreda frågan. Allmänt ansågs att jämställdhet mellan män och kvinnor skulle gälla även beträffande rikets främsta ämbete.

Eftersom det gällde förändring av en grundlag antogs beslutet av riksdagen både 1978 och 1979 med ett val däremellan.

Den första Successionsordningen antogs av riksdagen 1810 och handlade om att fastställa tronföljden efter Jean Baptiste Bernadotte, som valts till kronprins.

I den nya Successionsordningen från 1980 utgår tronföljden från kung Carl XVI Gustaf. Det är hans ättlingar som ärver kronan.

Som äldst är det kronprinsessan Victoria som är tronarvinge. Om hon får barn har de företräde till kronan före, i första hand, prins Carl Philip och hans barn och, i andra hand, prinsessan Madeleine och hennes barn.

Successionsordningen stadgar även fler regler när det gäller vad kronprinsessan Victoria och hennes syskon har att rätta sig efter.

De får till exempel inte bekänna sig till någon annan religion än evangelisk-luthersk tro, ”den rena evangeliska läran”, enligt den Augsburgska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut 1593, som det heter i Successionsordningen.

De får inte heller gifta sig, utan att först, på kungens begäran, ha fått regeringens tillstånd. Om kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip eller prinsessan Madeleine skulle trotsa Successionsordningen, förlorar de arvsrätten till kronan.

I början av 1970-talet var det många diskussioner om Sveriges statsskick, monarkins framtid och vilken ställning kungen skulle ha.

I en kompromiss vid ett möte i Torekov, enades de borgerliga partierna och socialdemokraterna om en monarki, där kungen endast har ceremoniella och representativa uppgifter.

Den kallas Torekovkompromissen och ligger till grund för grundlagen, Regeringsformen från 1974, som handlar om hur Sverige ska styras.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".