Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Statsvetare:

"Känsligt läge för Daniel Westling"

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 16.55
Professor Olof Ruin.

När förlovningen nu offentliggörs, har det gått nära sju år sedan kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings förhållande offentliggjordes. Men det är inte konstigt att det dröjt, enligt Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap.

– Det är klart att det ju alltid är en besvärlig situation för det är ju ofta så att kungliga personer tidigare gifte sig med personer med andra kungliga familjer. Det gäller självfallet inte vår nuvarande drottning, men det är väl där man har diskuterat att det inte rör sig om en kunglig person, säger Olof Ruin.

Kvinnlig tronföljd infördes i Sverige 1980 och då avskaffades också kravet på furstligt gifte.

Den som sitter på tronen får välja make själv, men en tronarvinge som vill gifta sig, måste först fråga kungen, som sedan ska be regeringen att godkänna den blivande maken.

Och idag sa regeringen alltså ja.

Daniel Westling blir hertig av Västergötland och får en prinstitel.

– Jag har hela tiden när man har frågat mig om hans titel sagt detta att det inte finns något lagrum som säger vad det ska vara för titel. Jag har tyckt att det är alldeles riktigt att han får en prinstitel ur ett jämställdhetsperspektiv eftersom kvinnor som gifter sig kungligt får titeln prinsessa. Så det är en klar konsekvens av detta. Vi kan titta på situationen i Storbritannien. Där har ju drottningens make The Duke of Edinburgh, kallad prins Philip, fortsatt att kallas för prins Philip samtidigt som hon är drottning, säger Olof Ruin.

Vad blir då Daniel Westlings status fram till bröllopet? Vad kan han göra? Kan han vara en civil person fortfarande?

– Det beror lite grand på medierna och hur man över huvud taget uppträder. Jag noterade just när jag i ett program såg att i Ockelbo har man varit väldigt försynt med att inte alltför mycket låta sig lockas in i resonemang om hans situation. Men det är klart att det är en känslig situation för honom och det har de väl övervägt hur det ska hanteras.

Han är ju företagare också, kan han fortsätta att vara det nu?

– Där ligger en liten komplikation. Det hade varit enklare om han hade varit till exempel universitetsanställd eller läkare. Nu har han ett företag och det är olyckligt om hans nya ställning skulle ekonomiskt gynna honom som företagare. Det där förutsätter jag att man har tänkt noga igenom så att det inte kan uppstå någon kritik i det avseendet, säger professor emeritus Olof Ruin.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".