Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Victoria och Daniel gifter sig 2010

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 13.54
1 av 4
Kungaparet, kronprinsessan och Daniel Westling samlade på Slottet. Foto: Hovet.
2 av 4
Reinfeldt signerar dokumentet där han godkänner giftermålet. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
3 av 4
Många samlades vid Slottet.
4 av 4
Klicka för grafik.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig nästa år. På tisdagseftermiddagen bekräftade Hovet förlovningen. Bröllopet hålls under försommaren.

Daniel Westling får titeln prins Daniel, hertig av Västergötland. Kungen och regeringen har givit sitt samtycke till äktenskapet och regeringens beslut överlämnades till kungen i samband med dagens konselj på Slottet.

Kungen och drottning Silvia, tillsammans med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, kommenterar förlovningen i ett videoklipp på hovets hemsida.

Det är förstås för vår familj en stor händelse men jag får känslan att det kommer bli en minst lika stor händelse för er också och det är bara början på ett långt, långt liv tillsammans. Vi har självklart under de här gångna åren lärt känna Daniel och har förstått att det är en ung herre som jobbar hårt och tar livet på allvar, säger kung Carl XVI Gustaf.

– Därför är det speciellt roligt att hälsa dig välkommen. Jag har med glädje gett mitt medgivande och i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke, säger kungen i videoklippet.

Daniel Westling, som ser något tagen ut av situationen, tittar rakt in i kameran och säger:

– Kronprinsessan och jag har funnit varandra och vår kärlek har vuxit sig stark genom åren. Jag vill tacka kungen och jag vill tacka drottningen, säger han och fortsätter:

– Min uppgift är att vara ett stöd för kronprinsessan i hennes viktiga arbete för Sverige.

Drottning Silvia vänder sig i videoklippet först till sin blivande svärson.

– Vi tar emot Daniel med öppna armar i vår familj. Jag upplever honom som ödmjuk men ändå bestämd, som omdömesgill och klok. Du är full av energi och omtänksam och kommer bli en utmärkt make till Victoria, säger hon.

Sedan vänder hon sig till sin nyförlovade dotter.

– Vi har fullt förtroende för dig och ditt val, Victoria, och jag kommer göra allt för att stödja er. Nu skrivs ett nytt kapitel och jag är mycket glad för Victorias och Daniels skull.

Sist i videoklippet kommenterar kronprinsessan Victoria förlovningen.

– Jag känner en glädje och en stolthet att få verka för Sverige, men det är lättare att lösa uppgifter när man är två, och med Daniel vid min sida känner jag mig trygg.

– Nu kan vi alltså inleda förberedelserna för att starta något eget, och bilda familj.

Det har spekulerats i flera år nu om förlovning och giftermål mellan kronprinsessan och Daniel Westling.

Enligt grundlagen var kungen tvungen att först informera statsministern om förlovningen, något han ska ha gjort i helgen.

Sedan informerades regeringen som också godkände den blivande gemålen. Det ska ett extrainsatt regeringsmöte på tisdagseftermiddagen ha handlat om.

Klockan 13 träffades sedan regeringen och kungen vid konselj, ett regeringsmöte där kungen i vanliga fall informeras om vad som händer i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".