Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Meny med bröllopsmåltider

Bröllop i smyg

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 11.29
Kung Karl XI 1655-1697

Vigseln mellan Karl XI och Ulrika Eleonora var oerhört torftig för att vara ett kungligt bröllop i stormakten Sverige. Bröllopet hölls i lönndom på egendomen Skottorp utanför Halmstad i maj 1680 och var en del i ett fredsavtal mellan Sverige och Danmark.

Kark XI hade bestämt att bröllopet skulle vara enkelt och när vigseln hölls kl. 23 på kvällen den 6 maj var det andra gången ha och Ulrika Eleonora såg varandra. Bröllopet var flyttat tid för man ville undvika den franske kungens utsände som satt i halmstad och väntade sig bröllopet där. Bara några få gäster var närvarande, ett dussintal. Vid midnatt var vigseln över och då bjöds frukt och konfekt. Det var det enda man åt gemensamt. För när bröllopsmåltiden vidtog skingrades sällskapet och damerna åt för sig och herrarna för sig. Vad som åts förtäljer inte historien men, för till den ursprungliga festen som var planerad i halmstad hade man beställt 50 oxar, 100 kalvar, 200 får, 200 lamm, 150 grisar, 200 kalkoner, 200 gäss, 1500  höns och sju tunnor salt fisk vilket motsvarar nästa 900 liter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".