Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.

6 april - Att leva i ett akvarium - om livet med personlig assistans

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 14.13
1 av 2
Marie Persson har MS och är beroende av personlig assistens
2 av 2

Tänk dig att inte kunna gå på toaletten själv. Föreställ dig att inte kunna hantera en kökskniv på egen hand eller att ha publik när du grälar med sambon. Tänk dig att alltid ha med dig någon, att alltid vara en till, överallt den mesta tiden.

I Anneli Abrahamssons dokumentär får du bland andra möta Bengt Lindstedt från Göteborg som haft personlig assistans sedan år 2000 och Ann-Christin Björck som levt med assistenter hemma, dygnet runt i flera år, eftersom hennes son Anders blev multihandikappad i samband med en operation som bäbis.

Journalisten Anneli Abrahamsson tror att hon har upplevt det mesta när det gäller personliga assistenter och blev själv lite av en personlig assistent redan vid fyra års ålder efter att hennes pappa skadades i en trafikolycka och blev totalförlamad.

Anneli Abrahamsson har erfarenheter av personliga assistenter, både som anhörig och som anställd. Och det är utifrån det som tankarna på programmet har tagit fart. Programmet försöker spegla vardagen, hur det ser ut för den som måste göra sig förstådd och förklara hela tiden och som måste bli hjälpt ur sängen på morgonen för att komma till jobbet och som får vara beredd på snabba förändringar av schemat om någon blir sjuk. Men det är också ett program om tillit och långsamhet. Om att tvingas börja om, med helt nya förutsättningar och bara gilla läget.

Anneli Abrahamsson har hållit på med journalistik under stora delar av sitt liv. Hon gick ut Dramatiska institutets radiolinje 2001 och sedan dess har hon bara arbetat med radio, bland annat för Samhällsredaktionen, P4 Premiär, Efter tre, Efter tolv, Morgonpasset, Dokumentärredaktionen och Kombi. Hon har precis startat produktionsbolaget Fiber Media med tre kolleger i Göteborg.

Dessa personer möter du i dokumentären

Anders Boyton är tjugofyra år och flyttade hemifrån
för 3,5 år sen. Anders är multifunktionshindrad efter en olycka och är blind och sitter i rullstol utan att kunna göra särskilt mycket själv. Han får hjälp av sina personliga assistenter.

När Anders skadades tänkte hans mamma, Ann-Christin Björck, att hon inte tänkte vårda Anders resten av sitt liv, för det skulle inte vara ett liv värt att leva. När assistansreformen kom 1994 var Anders bland de första att få assistens. Då var han tio år gammal och sen dess har han levt med personliga assistenter, varje dag, dygnet runt och Ann-Christin fick avlastning som förälder, men också som människa.

Bengt Lindstedt är tvåbarnspappa och sambo och matlagningsintresserad. Han har haft MS i trettio år och sitter i rullstol, men kan röra händerna så mycket att han kan äta själv och borsta tänderna med eltandborste. Innan sjukdomen förvärrades arbetade han som gruppchef på ett laboratorium på ett läkemedelsföretag.

Erfarenheten som chef har inte hjälpt honom i rollen som brukare och ansvarig för sina personliga assistenter. I yrkesrollen kunde han tänka på ”företagets bästa”. Nu, som bara en människa i behov av hjälp är det svårare, men han jobbar med sig själv för att kunna fortsätta att vara sig själv, trots sitt handikapp.

Marie Persson är i fyrtioårsåldern och gift småbarnsmamma. Hon bor i Borås tillsammans med maken Fredrik och sonen Lukas 4,5 år. Hon pluggar och försöker få vardagen att gå ihop. Det är svårt ibland. Det händer att hennes assistenter blir sjuka och hon vill inte att det dyker upp främmande människor från vikariepoolen på morgonen när Lukas vaknar, så då får familjen ändra planerna.

Marie har också MS, skovformad, vilket gör att hon blir sämre ibland. Hon kan oftast gå, men liksom alla som har MS, så vet hon inte om eller när eller hur sjukdomen slår till nästa gång. Hon kan inte springa, åka rutschkana eller plocka ur diskmaskinen. Ibland kommer hon inte ihåg om hon har tagit sina mediciner och hon kan inte klara sig själv i duschen. Hon har haft personliga assistenter i 2,5 år och håller på att lära sig att vara brukare men tycker det är svårt med gränsdragningar och tycker inte om att känna sig som ett vårdpaket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".