Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.

5 april Skoterfejden

Publicerat fredag 2 januari 2009 kl 14.14
1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
Barrockaas ledare "Pastorn"
5 av 7
Dirty Fingers ledare "Presidenten"
6 av 7
7 av 7
Reporter Henrik Martinell

Det är enbart skotrar av märket Ockelbo som gäller för byinvånarna i Bålforsen. Veteranskoterklubben där heter BAROCKAAS. Och allt i byn kunde ha varit frid och fröjd. Om det inte vore för Dirty Fingers, skoterklubben från Flakaträsk som bara kör skotrar av märket Lynx.

Det finns en liten by utanför Lycksele som heter Bålforsen. Byborna där har en stor gemensam nämnare: de gillar ”översnöfordon”, som de kallar det, av märket Ockelbo, ett kultförklarat svenskt skotermärke som lade ner tillverkningen någon gång under 90-talet. Byns veteranskoterklubb heter BAROCKAAS, som är en förkortning av Bålforsen Armbraking Racing Ockelbo Allaktivitetssällskap.

Sedan drygt två år tillbaka ligger BAROCKAAS i en fejd med ärkerivalen Dirty Fingers med högkvarter i byn Flakaträsk. Dirty Fingers hyllar, till BAROCKAAS stora irritation, det finska skotermärket Lynx.

Och på Dirty Fingers hemsida kan man läsa att ”ockelboskotrar ä egentligen hembränningmaskiner från 1300-talet före kristus.”

Klubbarna kämpar nu för att bevisa vilket märke som är världens bästa. Och inget försök att smutskasta motståndarens märke är för lågt för att användas.

Hur startade fejden?
Kan Barockaas och Dirty Fingers någonsin mötas halvvägs och kanske acceptera den andres skotermärke som, ja, just ett skotermärke?


 Barockaas ledare ”Pastorn” Andreas säger att Lynx inte har tillverkat en racingskoter innan 1985, medan Dirty Fingers ”Presidenten” Hannes berättar kusliga historier om en kyrkogård för Ockelboskotrar.”

Försöket att skildra fejden mellan veteranskoterklubbarna Dirty Fingers och Barockaas har gjorts av Henrik Martinell som arbetar på SR Halland.
- Tanken på att göra en dokumentär av något slag har funnits länge. Att gilla retroskotrar är inne och jag har sedan många år tillbaka haft ett nördigt intresse för skotrar.

Det ligger något rått men samtidigt sensuellt över ”gammskotrar”: spruckna huvar, vedeldade men vidunderliga motorer, tvåtaktsrök, trögstyrda stålskidor, rostiga chassin och slitna variatorremmar.

Att jag för några år sedan fick en gammal Ockelbo 600 (encylindrig från 1975) av en man från Svensbyn utanför Piteå, gjorde inte att intresset för gammskotrar krympte. Letade reservdelar på nätet när jag skulle renovera Ockelbon och blev då tipsad om att Barockaas har ett stort lager av Ockelbodelar. Gick in på deras hemsida och fastnade direkt för fejden mellan dem och Dirty Fingers, entusiaster vars enda gemensamma nämnare är intresset för gammskotrar.

När sedan chansen kom att lämna in ett dokumentärförslag var valet enkelt. Skoterfejden kändes given. And the rest is documentary...”
Henrik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".