Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Teologiska frågor och debattämnen.

Alla poddfiler

Publicerat fredag 17 april 2009 kl 10.58

Teologiska rummet som sänds 4 gånger på våren och 4 gånger på hösten har poddats under Filosofiska rummets flagg.

Här hittar du alla poddade program samlade.

Använda denna länk för att skapa en prenumeration på Teologiska och Filosfiska rummets poddar:
http://sverigesradio.se/rssfeed/rssfeed.aspx?Poddfeed=3963

Teologiska rummet handlar denna vecka om mystik, ett alltmer populärt förhållningssätt till religiös tro som rymmer såväl medeltida mystiker som modern mindfulness. Gäster: Antoon Geels, religionspsykolog, Jonna Bornemark, doktorand i filosofi och Ola Sigurdsson, professor i teologi.

Vad pratar man egentligen om när man pratar om himlen och himmelriket? Teologiska rummet handlar om vart vi kommer när vi dör, om platsen där Gud bor och om himmelriket på Jorden. Gäster är tidigare ärkebiskop KG Hammar, poeten Ylva Eggehorn och jesuitpatern Philip Geister.

Teologiska rummet handlar den här veckan om synd och arvssynd. Är kristendomen en syndareligion? Gäster är Ann Heberlein, etikforskare och författare och Axel Carlberg, tidigare präst och munk i Katolska kyrkan.

Kerstin Elman och teologen Ola Sigurdsson samtalar om det religiösa språket. Vilka strängar slår det religiösa språket an i dagens generationer, har ord och begrepp som nåd, bebådelse och den helige ande alls någon djupare innebörd? Bör bibelns språk rentav stöpas om för att täcka in moderna människors religiösa erfarenheter och känslor?

Denna vecka handlar Teologiska rummet om religiöst tvivel. Vad innebär det för en troende att börja tvivla? Gäster är Owe Wikström, religionspsykolog, Maria Küchen, författare och Ulf Jonsson, religionsfilosof.

Teologiska rummet handlar denna vecka om treenigheten som kristna teologer försökt tolka i 2000 år. Gäster KG Hammar, Anders Piltz och Sinnika Neuhaus.

Teologiska rummet om Gamla testamentets Gud. Medverkande Morton Narrow, överrabbin eméritus i Stockholms synagoga, Jesper Svartvik, religionsteolog och Lina Sjöberg, teolog.

Programmet handlar om Passionshistorien och hur den kan tolkas. medverkande är Owe Wikström, professor i religionspsykologi, Anders Piltz, katolsk präst och Elena Namli, etikforskare.

Den här veckan handlar Teologiska rummet om hurvida det går att definiera vad eller vem Gud är. Gäster: Tidigare Ärkebiskop KG Hammar, religionsfilosofen Ulf Jonsson och Jonna Bornemark doktorand i filosofi.


Veckans program ska handla om en fråga som skapat och skapar livlig diskussion inom både kristendom och islam: frågan om Gud och människans fria vilja.

Den här veckan handlar det om hur västvärlden sekulariserades och vad som blev konsekvenserna av att människan intog Guds plats. Gäster: Göran Rosenberg, journalist, Ola Sigurdsson, teolog och Marie Demker, statsvetare.

Programmet handlar om de kristna dogmerna, är de något att tro på och varför ska jag tro på dem.


Första programmet handlar om det är möjligt att definiera vad Gud är. Hör bl.a tidigare ärkebiskop KG Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".