Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad webblyssning och stabil FM-lyssning för Sveriges Radio

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 09.56
Ökad webblyssning och stabil FM-lyssning. Foto: Mikael Andersson

Allt fler använder nätet för att lyssna på radio. Drygt 20 procent av befolkningen lyssnar på direktsänd radio via nätet varje vecka, drygt 12 procent på Sveriges Radio. Det totala radiolyssnandet fortsätter att vara stabilt. Över 70 procent lyssnar på radio dagligen och nära 50 procent eller 3,8 miljoner personer på någon av Sveriges Radios kanaler. Det visar TNS Sifos lyssnarundersökning* som presenteras i dag.

– Vi vet att mediesamhället håller på att förändras på ett djupgående sätt. Likväl är det traditionella radiolyssnandet extremt starkt och stabilt. På ett sätt är det inte så konstigt. Radio är ett utpräglat realtidsmedium. Och inte minst det radikala genombrottet för smartphones ökar kraven på rapportering här och nu. Vi ser också en mycket stark ökning av direktlyssningen på radio via webben. Att lyssnandet via nätet nu ökar så markant gör det ännu viktigare att vi sänder där det händer, när det händer. Den mobila publiken ska veta att den via Sveriges Radio enkelt kan följa de viktigaste händelserna, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors och tillträdande vd Cilla Benkö.

Sveriges Radios egna mätningar visar att användningen av smartphone-appar för att lyssna på radio ökar.
– Antalet startade strömmar för att lyssna på direktsänd radio via någon av Sveriges Radios appar var nästan 30 procent högre under andra kvartalet 2012 jämfört med ett halvår tidigare, säger Sveriges Radios webbanalytiker Anna Johansson.

TNS-SIFO 2012/III i procent (2011/III inom parentes)

Radio totalt                                71,5    (71,0)
Sveriges Radio totalt                  47,4    (46,9)
Kommersiell radio                      29,0    (28,7)
P1                                             12,3    (12,2)
P2                                             1,6       (1,7)
P3                                             10,8    (10,6)
P4                                             30,1    (30,0)

Räckvidd i procent, anger hur många olika personer i åldern 9-79 år som hört minst fem minuter på en kanal under ett genomsnittligt dygn måndag-söndag.

Lyssnande på direktsänd radio via internet

Radio totalt, veckoräckvidd, i procent
2012/III              2012/II               2011/III
20,1                     18,8                     15,2

Sveriges Radio totalt, veckoräckvidd, i procent
2012/III              2012/II               2011/III
12,5                     12,1                     9,5

Räckvidd i procent, anger hur stor andel av befolkningen i åldern 9-79 år som hört minst fem minuter på en kanal under en genomsnittlig vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".