Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90.
Veckans ämnen i Karlavagnen

25 - 29 januari

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 00.15

Måndag 25 januari
Fritidspolitiker
Bosse Pettersson i Uppsala

Tisdag 26 januari
Personlig assistans
Eva Elke i Luleå

Onsdag 27 januari
Adoption
Ylva Nilsson i Göteborg

Torsdag 28 januari
Livet går vidare
Stina Wollter i Uppsala

Fredag 29 januari
Fritt
Lisa Tilling i Norrköping

Måndag 25 januari
Fritidspolitiker
Det är kanske inte dem vi hör mest om, men de är i stor majoritet; 97 procent av Sveriges politiker är det på sin fritid. Är du en av dem? Hur hittade du till de lokala beslutsorganen? Eller blev du uppmuntrad att söka dig till politiken? Hur kommer det sig att just du har tålamod med långdragna möten på kvällstid?

Ser du ditt politiska engagemang som en hobby eller ett kall?
Siktar du ständigt högre och hoppas att du ska bli yrkespolitiker i framtiden? Vad är viktigast för dig som politiker, bortsett från att driva de frågor gör? När är det extra kämpigt och vad gör dig riktigt glad?

Ring Bosse Pettersson och berätta!

Tisdag 26 januari
Personlig assistans
Det var revolution i Sverige 1994.  Åtminstone för tusentals funktionshindrade som då blev fria att leva självständiga liv. Nu slapp man sitta hemma med sjukbidrag eller leva på institutioner.

Det gick att komma ut i samhället, börja arbeta, studera, skaffa familj. 1994 kom nämligen lagen som gav funktionshindrade rätten till personlig assistans. Nu ska lagen göras om och många är oroliga att förlora den frihet och livsglädje möjligheten till personlig assistans ger. Hur är det att leva med personlig assistans? Och hur är det att vara den som ska hjälpa till?

Hur känns det att vara så nära inpå varandra hela tiden? Går det att göra precis vad man vill när man har personlig assistent? Berätta om era vardagar, men också om resor och spännande upplevelser. Är det vilket jobb som helst eller blir man vänner för livet? Och vad händer om den nya lagen går igenom?

Du som själv har personlig assistans eller har barn och närstående som har det eller du som arbetar som personlig assistent - ring till Eva Elke i Luleå och berätta! 099-110-80 eller maila karlavagnen@sr.se

Onsdag 27 januari
Adoption
Varje år adopteras ungefär tusen barn från andra länder av föräldrar i Sverige. Att vänta barn på det här sättet liknas ofta vid världens längsta graviditet. Du kanske förbereder dig just nu på att äntligen få hem ditt efterlängade barn.

Inhemska adoptioner är däremot ovanligt men socialborgarrådet i Stockholm, Ulf Kristersson, har länge velat öppna för inhemska adoptioner och nu utarbetar Stockholm egna riktlinjer för att få socialtjänsten att pröva möjligheten till adoption som alternativ till familjehem.

Ikväll vill vi höra din historia. Du som har adoptivbarn, du som är adopterad och du som kanske först i vuxen ålder har fått reda på att dina föräldrar inte är eller var dina biologiska.

Och vad tycker du som har vuxit upp i familjehem, hade du hellre velat att dina fosterföräldrar hade adopterat dig? Och vad säger du som är fosterförälder? Tar vi för stor hänsyn till de biologiska föräldrarna i Sverige?


Maila karlavagnen@sr.se eller ring ikväll! Ylva Nilsson väntar på ditt samtal i Göteborgsstudion.

Torsdag 28 januari
Livet går vidare
Vart gick du och efter vad?
Blev du drabbad som en blixt från klar himmel eller var du tvungen att på ett dramatiskt sätt förändra något i ditt liv av fri vilja? Reste du dig från knästående? Var du ensam och handfallen eller hade du någon vid din sida? Kanske fann du en följeslagare på vägen?
Gick det fort eller var det en långsam process där du fick erövra det nya livet sekund för sekund?

Hur har din syn på livet förändrats och vilka insikter vill du dela med dig av? Har du några råd att ge den som just fått livet vänt upp-och-ner? Vill du berätta om hur du fick ordning på vardagen igen, hur det känns när livet återfått gnistan, hur det är att kunna skratta utan att det gör ont?

Ring Stina Wollter i Uppsala!

Fredag 29 januari
Fritt
Ikväll är ämnet är fritt i Karlavagnen och det är ni lyssnare som bestämmer vad som ska tas upp, och det brukar variera mellan allt från politik till relationer. Det kan vara något du funderat länge på eller något som hänt under dagen. I studion i Norrköping finns Lisa Tilling för att lyssna och för att vrida och vända på ämnet. Är det trångt i slussen kan du också skicka e-post på adress: karlavagnen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".