Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största samtalsrum. Ring 099-110 90.
Veckans ämnen i Karlavagnen

16 - 20 augusti

Publicerat lördag 14 augusti 2010 kl 00.15

Måndag 16 augusti
Familjesemester
Anja Kontor i Uppsala

Tisdag 17 augusti
Fritt 
Anja Kontor i Uppsala

Onsdag 18 augusti
Skolstart
Anja Kontor i Uppsala

Torsdag 19 augusti
Barnuppfostran
Stina Wollter i Uppsala

Fredag 20 augusti
Fritt
Ragnar Dahlberg i Norrköping

Måndag 16 augusti
Familjesemester
Har ni äntligen fått vara lediga tillsammans nu - utan att behöva passa tider, boka möten och vara pliktskyldig?
Tränade ni på att flyta omkring och bara vara? Hade ni inte råd att åka någonstans utan umgicks hemmavid? Är ni vansinnigt förtjusta i mer kompakt samvaro i form av husvagns-/ båt-/ eller tältliv?
Har du knappt hämtat dig från den familjesemester som just har tagit slut?
När blev det pannkaka av familjesemestern och vilken vill du gärna återuppleva?
Vilka är dina goda recept i sammanhanget?

Ring Anja Kontor i Uppsala!


Tisdag 17 augusti
Fritt
När ämnet är fritt i Karlavagnen är det du som lyssnar som bestämmer vad som ska tas upp, och det brukar variera mellan allt från politik till
relationer. Det kan vara något du funderat länge på eller något som hänt
under dagen.
I studion i Uppsala väntar Anja Kontor för att lyssna och för att vrida och vända på ämnet.  Är det trångt i slussen kan du också
skicka e-post på adress: karlavagnen@sr.se

Ring Anja Kontor i Uppsala!


Onsdag 18 augusti
Skolstart
Sitter du just nu hemma i din säng och har svårt att sova inför morgondagen? Ska du precis börja på ett nytt högstadium eller gymnasium?
Funderar du på om du valt rätt utbildning, hur det ska bli med kompisar, om det är värt den långa resan, och vilka kläder du ska ha på dig så här i begynnelsen?
Eller har du för länge sedan slutat skolan och minns hur pirrigt det kunde vara? Blev det som du hade tänkt dig med skolstarten - eller kanske bättre?
Har du till slut kommit in på ett program på universitetet och vet inte riktigt vad du ska förvänta dig? Eller ska du bara fortsätta på den inslagna banan? Hade du gärna varit ledig lite till? Eller saknar du
faktiskt dina kursare, studentlivet och böckerna?

Ring Anja Kontor inför skolstarten!


Torsdag 19 augusti
Barnuppfostran
Det sägs att dagens föräldrar överbeskyddar sina barn – att föräldrarna själva är uppvuxna med lösa tyglar och stor frihet, medans dagens barn inte får cyklar till skolan själva, inte är betrodda att bada på egen hand, inte får leka fritt.

Hur fostrade du ditt barn, mitt i trotsålderns klädvägran och tusen ”jag vill inte” om dagen? Hur har du valt att bemöta tonåringens frihetslängtan och stångande mot regelverken? Utegångsförbud, samtal, kontroller? Var tar ditt fostringsansvar slut? Var bör förskolan och skolan ta vid?
Ovillkorlig kärlek och närhet, gränser, lydnad, respekt, beskydd, ansvar, trygghet... vad är det du som förälder vill erbjuda och vad kan du begära av ditt barn? Hur löser du situationerna som uppstår mellan syskon, i sandlådan, i skolan, i hemmet?

Minns du en helt annan sorts barnuppfostran än den som är gängse nu? Var det bättre förr eller skyr du nostalgi och tycker att barnen har det bättre idag?
Hur svårt och jobbigt är det att vara förälder? Eller är det lekande lätt för dig?

Ring tonårsmamman Stina Wollter i Uppsala och berätta!


Fredag 20 augusti
Fritt
När ämnet är fritt i Karlavagnen är det du som lyssnar som bestämmer vad som ska tas upp, och det brukar variera mellan allt från politik till relationer. Det kan vara något du funderat länge på eller något som hänt under dagen. I studion i Norrköping väntar Ragnar Dahlberg för att lyssna och för att vrida och vända på ämnet. Är det trångt i slussen kan du också skicka mejl till karlavagnen@sr.se

Ring Ragnar Dahlberg i Norrköping! 099-110 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".