Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radio Örebros morgonprogram.

Chatten med Skatteverket

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 05.51

Vad kostar det att lämna in deklarationen för sent? Vad betyder 0,75 % på skattsedeln under rubriken Underlag för fastighetsavgift? Och hur mycket får den genomsnittlige svensken tillbaka?

Det är några av frågorna som fick svar under morgonens chatt med Skatteverkets Börje Sternling och Tommy Persson. Läs svaren nedan.

moderator:Välkommen till chatten med Skatteverket! Börje Sternling och Tommy Persson från Skatteverket finns här för att svara på era frågor. Nu drar vi igång!
Anna:Är det sant att det finns ett allmänt schablonavdrag som alla får dra av oavsett vilka utgifter man haft i samband med tjänsten?
Börje Sternling:Nej det finns inget sådant schablonavdrag.
Birgitta Norman:Hur gör jag? 2009 veckopendlade maken till ett jobb i Stockholmstrakten. Han hyrde rum där. Av olika anledningar kom slutgiltig hyresfaktura först ifjol. Det rör sej om c:a 8 000 kr. För att inte missa avdraget hur skall han göra? Ta upp den i deklarationen för 2010 eller ...
Tommy Persson:Hej! När det gäller tjänsteinkomster så är det kontantprincipen som gäller. Du ska alltså redovisa kostnaderna det år du haft utgiften (betalat hyresfakturan).
Gun-Britt:Hej! Min man och jag står som hälftenägare t ett fritidshus. Vad betyder 0,75 % på skattsedeln under rubriken Underlag för fastighetsavgift?
Börje Sternling:Hej! 0,75 % är fastighetsavgiften som ni ska betala. Man beräknar fastighetsavgiften genom att multiplicera 0,75 % med taxeringsvärdet.
Mirjam:Vad "kostar" det att komma in med deklarationen försent?
Tommy Persson:Hej! Om deklarationen kommer in försent riskerar du att få betala förseningsavgift. För privatpersoner är förseningsavgiften 1 000 kr. Om deklarationen kommer in tre månader försent kan ytterligare 1 000 kr påföras. Efter fem månader kan en tredje avgift om 1 000 kr läggas på. Totalt kan allstå förseningsavgiften för privatpersoner bli 3 000 kr.
Lena:Min dotter är utomlands, nu har det visat sig att hon tjänat så pass att hon behöver deklarera, men eftersom det inte finns nån förtryckt blankett för henne på nätet kan hon inte komma åt den för underskrift. Hur gör hon/vi?
Börje Sternling:Det bästa är att ringa skatteupplysningen för att be dem att skicka en inkomstdeklaration. Skatteupplysningen nås på 0771-567 567.
moderator:Nu återstår bara 10 minuter av chatten med Skatteverket. Passa på att ställa din fråga!
Bengt Olsson:Hur mycket får den genomsnittlige svensken tillbaka?
Börje Sternling:Statistik som visar vad genomsnittsvensken får tillbaka brukar presenteras av Skatteverkets huvudkontor efter varje skattebeskedsuttag. Det första skattebeskedsuttaget är i juni.
Lisa:Hej! Jag flyttade juli 2010 och åker nu bil till jobbet. Hur beräknar jag bilavdrag? Juli-dec 2010 eller juli 2010-mars 2011?
Tommy Persson:Hej! För privatpersoner så är det kalenderår som gäller. Det är alltså kostnaderna som du haft under 2010 ska dras av. För din del ska alltså bilavdraget beräknas på de kostnader du haft mellan juli-dec 2010.
Karin:Hej! Funderar på att flytta utanför staden och undrar om "reseavdraget"(?)när man pendlar. Automatiskt dras 9000 kr av för resor. Om jag har utgifter i bensin för säg 3000 kr/mån. Innebär det att mina utlägg blir 36000/år. 36000-9000=27000... Får man då 27000 kr tillbaka för resorna?
Börje Sternling:Hej! Avdraget för resor till och från arbetet räknas fram genom att multiplicera 18,50 kr med de mil som man rest till arbetet. Avdraget minskas med 9 000 kr. Det avdrag som därefter är kvar minskar din inkomst.
Lennart L:Varför får man inte ersättning för resor till jobbet om man inte kommer upp över gränsen 9000?
Tommy Persson:Hej! Lagstiftaren har ansett att gränsen 9 000 kr ska gälla. Jag kan inte uttala mig om vad bakgrunden till detta är. Tittar man på vad ett månadskort i Stockholm kostar så ligger det på ca 9 000 per år vilket kan vara en anledning till just denna gräns. Jag kan tyvärr inte ge ett bättre svar på din fråga.
Mia:Jag har underskott av kapital. Kan man kvitta det med uppskov av aktier?
Börje Sternling:Jag antar att du menar att du har uppskov med beskattning av vinst vid tidigare aktieförsäljningar. Du kan återföra uppskovet och på så sätt utnyttja underskottet av kapital.
Bosse:Vilka öppettider har er skatteupplysning?
Tommy Persson:Ordinarie öppettider för skatteupplysningen är måndag till torsdag 08:00-18:00 samt fredag 08:00-16:00.
GeFo:Jag reser mycket i tjänsten och får reseersättning och traktamente inom landet - vad har jag rätt att göra avdrag för?
Tommy Persson:Hej! Jag har tyvärr för lite information för att kunna svara på din fråga. Ring gärna skatteupplysningen.
Ingegerd Bäckma:Om jag får kvarskatt - när ska den vara betald?
Tommy Persson:Hej! Det beror på när du får din slutskattebesked. Om det skickas ut i augusti så ska inbetalning vara bokförd hos Skatteverket senast den 14 november.
Jakob:Jag ska skicka med en N3A blankett i min deklaration. Kan jag då deklarera via nätet? Får jag tillbaka pengarna fortare om jag gör det via nätet?
Börje Sternling:Nej tyvärr går det ännu inte att lämna in N3A blanketten via nätet. Oavsett hur du lämnar in deklaration så får du inte eventuell skatteåterbäring förrän i december eftersom du är delägare i ett handels/kommanditbolag.
moderator:Nu är klockan slagen och chatten är över. Tusen tack för alla frågor. Var hårt tryck, så tyvärr hann inte alla frågor få svar. Stort tack till Tommy Persson och Börje Sternling från Skatteverket för alla informativa svar. Lycka till nu med deklarationerna allihopa! // Åsa
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".