Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
I P4 Sörmland hör du det senaste som händer i länet. Du får aktuella intervjuer, trafik och väder blandat...

Isvin

Publicerat onsdag 27 februari 2008 kl 09.26

För en amatör kan isvin kanske betyda det halvljumma vita vinet som jag har hällt ett gäng isbitar i. Men icke!

Isvin är ett vin som tillverkas av vindruvor som skördas och pressas när de är frusna

För en isvinstillverkare är det globala miljötrasslet ett aber. Först måste man nämligen ha en varm sommar så att druvorna kan växa till sig, sedan måste man ha en kall vinter som fyser bären. Eller så får man förstås skapa årstiderna på konstgjord väg.

Enligt Wikipedia bildas iskristaller inuti druvorna samtidigt som sockeret och aromämnena koncentreras i den druvmust som sedan pressas ur druvorna. ”Redan från romartiden, bl.a. hos Plinius den äldre, finns uppgifter om viner som producerats från frusna druvor.”

Isviner är alltså söta dessertviner som man inte dricker särskilt mycket av. Men jag har ju aldrig provat – så jag ringde upp min bror vinexperten. Och väckte honom.

- Gomorron! Säg allt du vet om just Blaxtas isviner! Snabbt!

Han gnuggade sömnen ur halsgropen och rapporterade att det är ett dyrt, men gott vin som smakar friskt av honung, mandel och citrus och dessutom har en bra balans.

Drickarens balans sade han ingenting om.

/Lotten Bergman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".